Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Vindskyddet Ronja är på plats

Sista pusselbiten är nu på plats för projektet Hovdala Vandringscentrum då lägerplatsen "Mellan skymning och gryning" har utökats med ett tredje vindskydd, Ronja. Härmed är platsen redo att ta emot såväl mindre grupper som skolklasser med 11-18 sovplatser totalt.

Populärt bland barnfamiljer

Lägerplatsen ”Mellan skymning och gryning” invid Hovdala Trädhus på Hovdala Vandringscentrum har nu utökats med ett tredje vindskydd, Ronja. I juni 2019 invigdes de två mindre vindskydden, Birk och Birka med plats för 3-5 personer i varje. Ronja är nästan dubbelt så stor som sina föregångare. Mellan 5-8 vuxna kan sova på det 14 kvadratmeter stora utrymmet. Totalt har vindskydden upp till 18 sovplatser som kan nyttjas av mindre grupper, skolklasser och liknande framöver.


Alla tre vindskydden är arkitektritade av Karin Hvid Rydell på Mem Arkitekter AB. De har rundade former och är försedda med björkfasad. Vindskydden både sticker ut med sin utformning och smälter in i omgivningen bland björkstammarna där de står. Utsikten är magnifik över Finjasjön och Hovdalasänkan.


-"Birk och Birka blev snabbt väldigt populära och omtyckta av allmänheten, som flitigt bokade dessa vindskydd i somras. Speciellt roligt att så många barnfamiljer hittade hit från hela Skåne och även från längre håll. Nu ska det bli spännande att följa hur Ronja kommer att tas emot nästa år”, säger kommunekolog Lars-Erik Williams som varit med under hela projektet.


Alla tre vindskydden går att boka året om via kommunens hemsida. Birk och Birka kostar 200 kr/natt styck och Ronja kostar 300 kr/natt.


Skånska kommuner inspireras av oss

I och med färdigställandet av Ronja är sista pusselbiten på plats för projektet Hovdala Vandringscentrum. Detta projekt startade 2015 och har förutom lägerplatsen omfattat anläggning av vandringslederna Hovdalaleden, Jakten på Gullspira och I Posta-Nillas spår. Sedan tidigare var Finjasjöleden och Höjdarnas höjdarled anlagda. Invigning av Hovdala Vandringscentrum ägde rum i september 2018.

 

Hässleholms kommun och naturområdet har sedan dess blivit uppmärksammat på olika sätt. Nyligen blev Hovdala Vandringscentrum nominerat till Skånes Arkitekturpris 2019, där man kom stolt tvåa, och Hässleholm blev årets Skåneledskommun 2018. Kommunekolog Lars-Erik Williams berättar också att flera skånska kommuner besöker området för att få inspiration till liknande projekt på andra håll i landskapet.

-"Det är roligt att Hovdala Vandringscentrum av många betraktas som föregångare när det gäller utvecklingen av strövområden", säger Lars-Erik Williams.


Vindskydden på Hovdala har finansierats av Hässleholms kommun tillsammans med Region Skåne, genom LONA-bidrag från Länsstyrelsen samt genom ekonomiskt stöd från Sparbanksstiftelsen 1826.

 

Vindskyddet Ronja på Hovdala Vandringscentrum

Vindskyddet Ronja på Hovdala Vandringscentrum med plats för 5-8 personer. Foto: Lars-Erik Williams

Vindskyddet Ronja på Hovdala Vandringscentrum

Vindskyddet Ronja på Hovdala Vandringscentrum med härlig utsikt över Finjasjön. Foto: Lars-Erik Williams

Sparbanken 1826 VD Östen Gunnarsson framför vindskyddet Ronja på Hovdala Vandringscentrum

Östen Gunnarsson, VD för Sparbanksstiftelsen 1826, är mycket nöjd med att ha kunnat stötta färdigställandet av vindskydd Ronja. Foto: Carina J Lindholm


För mer information kontakta:


Lars-Erik Williams, kommunekolog

0451-26 67 50

Skicka meddelande till:

Henrik Samevik, verksamhetschef Hässleholms Fritid

0451-26 82 06 eller 0709-81 82 06

Skicka meddelande till: