Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Intervju med en EVS-volontär

Vi har intervjuat en EVS-volontär om hennes arbete som projektledare på Globala Kronoberg och hennes resa till Italien som volontär inom Europeiska Volontärtjänsten (EVS).

Volontärprogrammet

Mathilda Muul är 27 år och bor i Växjö. Hon är utbildad journalist och jobbar idag som projektledare på den ideella organisationen Globala Kronoberg som är sändande, koordinerande och mottagande organisation för volontärer inom Europeiska Solidaritetskåren, tidigare kallat EVS*.

Mathilda är väl bekant med volontärsprogrammet då hon själv åkt på en volontärresa inom EU och varit social mentor för en volontär i Växjö.

- Jag hade gymnasiepraktik på Nätverket SIP i Växjö och fick för första gången höra talas om internationella ungdomsutbyten och volontärprojekt. Många år senare när jag tagit examen från universitetet och jobbat lite så ville jag göra något annat och såg på Globala Kronobergs hemsida att det fanns ett volontärprojekt på ett ungdomscenter i Italien. Jag mailade, skapade ett Europass, blev senare kallad till Skype-intervju och sedan antagen. Jag åkte ner ungefär två månader efter att jag skickat ansökan, berättar Mathilda.

Att arbeta som volontär

Matildas projekt var på ett ungdomscenter och en social gård för personer med funktionsvariationer. Under 10 månader i Bassano del Grappa i nordöstra Italien fick hon hitta på fritidsaktiviteter att göra tillsammans, arbeta på grönsaksfälten och i restaurangköket.

- Jag valda att göra volontärresan för att jag var intresserad av projektet, ville göra något för andra och lära känna en ny kultur. Allt det där fick jag, och så mycket mer. Jag fick jobba med så många otroligt fina människor och jag lärde känna vänner utanför jobbet också. Jag lärde mig så otroligt mycket om mig själv och såhär i efterhand var det bland det svåraste, att se hur jag reagerade i olika situationer, och tackla helt nya situationer så långt hemifrån. En annan stor utmaning, kanske egentligen den allra största, var att komma hem igen. Mycket var sig likt, men inte jag. Man gör oftast volontärtjänst för att hjälpa andra, men jag känner verkligen att jag fick mer än vad jag gav. De vänner jag fick, de nya erfarenheterna både inom och utanför projektet, och den personliga utveckling som jag fick tack vare EVS gör att jag verkligen rekommenderar alla att söka.

Bli volontär du med

Vill du också ta chansen att volontärarbeta i Europa? Gå då med i Europeiska Solidaritetskåren och läs mer om alla olika volontärprojekt som erbjuds just nu. länk till annan webbplats

För mer inspiration kan du också läsa fler berättelser från ungdomar som åkt på volontärresor. länk till annan webbplats


Volontär Mathilda Muul

Volontär Mathilda Muul

Mer information

*Europeiska Volontärtjänsten (EVS) var den del av Erasmus+programmet som erbjöd volontärresor runtom i EU. Sedan 2018 är det Europeiska Solidaritetskåren som sköter volontärresorna.