Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2019-12-04 av Linn Bendahl

Ny app ger enklare information om farliga kemikalier i varor

Kemlikalieappen ska göra det enklare för konsumenter att få information ifall varor innehåller särskilt farliga ämnen. Genom att scanna en streckkod eller ställa frågan direkt till ett företag kan du få information om en varas kemikalieinnehåll direkt i appen!

Kemikalieappen

Kemikalier finns överallt omkring oss. Vissa är ofarliga medan andra är mer tveksamma eller rent av farliga. Tyvärr kan vi få farliga kemikalier på köpet när vi handlar nya prylar – ofta utan att veta om det.


I Kemikalieappen, som lanserats av den ideella organisationen Sveriges konsumenter, kan du scanna en streckkod och få information om en vara innehåller särskilt farliga ämnen. Du kan också ställa en fråga direkt till företaget om varans kemikalieinnehåll.

En bild på en smart telefon med appen Kemikalieappen

Kemikalieappen. Källa: Sveriges Konsumenter

Du har laglig rätt till information

Enligt EU:s kemikalielagstiftning Reach har konsumenter en laglig rätt att få veta om en vara innehåller särskilt farliga ämnen. Kemikalieappen ska underlätta för konsumenter att utnyttja sin lagliga rätt om information och samtidigt göra det enklare för företagen att bistå konsumenter med denna.


Om en konsument ställer en fråga gällande en varas kemikalieinnehåll måste företaget svara inom 45 dagar. Svaret ska ge konsumenten information om varan innehåller något eller någon av de drygt 200 särskilt farliga ämnen som är listade på EU:s kandidatförteckning. Om varan inte innehåller dessa ämnen är företaget inte skyldigt att svara alls.

 

Läs mer om din rätt till information på vår sida om våga fråga om kemikalier.

Ett samarbete mellan myndigheter och organisationer i 13 EU-länder

Kemikalieappen har tagits fram genom ett samarbete mellan myndigheter och organisationer i 13 EU-länder, där Kemikalieinspektionen och Sveriges Konsumenter varit de svenska deltagarna.


Appen bygger på att företag lägger in information i en databas kopplad till appen.

Mer information

En app är en förkortning av ordet mobilapplikation. En app är ett program som man installerar och använder på sin smarta telefon eller surfplatta.


Läs mer om Kemlikalieappen hos Sveriges Konsumenter om kemikalieappenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Kemikalieappen finns tillgänglig för både Android- och IOS-telefoner.