Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Försäljare av ventilationsrengöring använder falska säljargument

Har du blivit uppringt av ett företag som påstår att du är skyldig att rengöra ventilationskanalerna i ditt småhus och vill sälja sina tjänster? Då kan det vara bra att veta att det inte finns något sådant lagkrav på privatpersoner.

Fastighetsägare i kommunen har hört av sig till räddningstjänsten efter telefonsamtal från oseriösa företag som vill utföra ventilationsrengöringar i småhus. Företagen påstår att man som ägare av ett småhus är skyldig att rengöra ventilationskanaler, bl.a. imkanaler från kök.


Räddningstjänsten vill tydliggöra att det inte finns något lagkrav på att man måste rengöra ventilationskanalerna i ett småhus. Lagkravet för privatpersoner togs bort år 2004. Däremot är det bra om man med jämna mellanrum rengör köksfläkten och imkanalen från fettbeläggningar. För att få det gjort kan man själv rengöra enligt instruktioner för sin anläggning eller vända sig till sotaren eller andra företag som utför den typen av tjänster.


När det gäller sotning och brandskyddskontroll, som är lagstadgat, har Hässleholms kommun endast avtal med de två företagen Hässleholms Sot & Vent AB och LJ Sot AB. Om du har frågor om sotning och brandskyddskontroll kan du kontakta dem. Kontaktuppgifter finns på deras hemsidor på länkarna nedan.