Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Hovdala vandringscentrum på delad andraplats i arkitekturtävling

Hovdala Vandringscentrum i Hässleholms kommun var en av fyra nominerade i Region Skånes tävling om Skånes arkitekturpris. – Vi vann inte, men att vara ett av de utvalda bidragen i final är ett stort erkännande, och vi är glada att uppmärksammas i detta sammanhang, säger projektledare Bjarne Öhrling.

Under torsdagens evenemang Kreativa Skåne i Malmö delades Skånes arkitekturpris ut, som i år tilldelades Brf Shiitake i Malmö.

 

Uteblivet pris till trots; intresset för Hovdala vandringscentrum ökar. Bjarne Öhrling och Lars-Erik Williams vid Hässleholms kommun som ligger bakom idén och skapandet av området, påpekar att det får mycket positiv respons och många lovord från såväl besökare som medborgare i allmänhet.

 

Mätningar visar att besökstalen på Hovdala vandringscentrum stiger kontinuerligt och gästerna kommer från allt mer avlägsna platser.

De som upptäckt och upplevt platsen kommer ofta tillbaka. Många uttrycker en tacksamhet över att Hovdala vandringscentrum ger dem en fördjupad relation till naturen och dem själva, säger Lars-Erik Williams.

Hovdala vandringscentrum har ett sammanhållet nätverk av arkitektoniska installationer, som förstärker landskapets själ och karaktär och kopplar ihop stad med landsbygd samt hela kommunen med Öresundsregionen. Tanken med arkitekturen är att skapa en upplevelsedimension till området som ger kommunen en attraktivitet, en plats att samlas på.

 

– Med hjälp av arkitektur har vi tillgängliggjort platser och upplevelser på Hovdala för att fler ska hitta ut i naturen, lära känna den och öka sitt välbefinnande, säger kommunekolog Lars-Erik Williams.

 

– Vi ser en ökad efterfrågan på service och aktiviteter i området från olika delar av Sverige, Öresundsregionen och internationella besökare. Det skapar möjligheter till ett ökat företagande i kommunen, säger Bjarne Öhrling.

 

 

Projektgruppen för Skånes arkitekturpris

Stolta och glada andra-pristagare i projektgruppen för Hovdala Vandringscentrum. Bakre raden fr vänster: Karolina Persson, Bjarne Öhrling, Lars-Erik Williams. Främre raden från vänster: Carina J Lindholm, Karin Hvid Rydell, AnnaLena Olausson.

Mer information

Varje år utlyser Region Skåne i samarbete med Sveriges Arkitekter Skåne ett arkitekturpris. Priset premierar en god byggd miljö i Skåne.


Förutom Hovdala vandringscentrum var dessa objekt nominerade till Skånes arkitekturpris 2019: Bantorget i Lund, Bostadsrättsföreningen Shiitake i Malmö samt Hästhagens Idrottshall och Nya Fågelbacksskolan i Malmö.