Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2020-04-27 13.04

Prao - en hjälp att hitta sitt framtida yrke

Varje höst och vår beger sig årskurs 8 i Hässleholms kommun ut på en veckas prao. Prao är en av många aktiviteter som elever gör för att få en första insikt i hur det är att jobba och få veta mer om olika yrken.

–Praon gör att de får öva sig på att ta kontakt med människor de inte känner och börja reflektera över sin framtid. Få veta mer om hur det går till på en arbetsplats och vilka egenskaper som kan vara bra att ha i olika yrken inför gymnasievalet, säger Maria Hassel, studie- och yrkesvägledare.

anahita står framför Havremagasinet där barn- och utbildningsförvaltningen har kontorslokaler.

En solklar ambassadör för Hässleholms kommun med sin nya #mitthässleholm-t-shirt och vattenflaska. Anahita framför entrén till Havremagasinet, sin arbetsplats för en vecka.

Anahita Khosravinejad går i åttondeklass på Hässleholms Montessorigrundskola och har precis avslutat sin praovecka hos utvecklingsavdelningen på barn- och utbildningsförvaltningen. Där har hon fått följa kommunikatören och lära sig mer om hur en kommunikatör arbetar och hur det fungerar i en kommun.


Anahita Khosravinejad säger

–Nu vet jag vad en kommunikatör är och vad de gör. Jag har varit på stadshuset och träffat kommunikatörer där också. Det var kul och så fick jag en t-shirt, vattenflaska och ett nyckelband som det står #mitthässleholm på.


–Vad eleverna får göra på en prao skiftar. På vissa praoplatser kan eleverna inte utföra så mycket arbete pga. olika regler, men själva reflektionen är minst lika viktig, menar Maria Hassel.


Anahita vet inte ännu vad hon vill jobba med. Hon har funderat på olika yrken. Men hon tycker om människor och att prata så kanske blir det något jobb där man får träffa människor och prata.


Ett sätt att utvecklas och testa på olika yrken

På praon får eleverna också lära sig att ta ansvar och aktivt söka kontakt. De får träna på samarbete och att ta initiativ. Det krävs mod och tillit till sig själv och praon är ett bra tillfälle att få träna på det.


I Hässleholms kommun finns det ca. 550 åttondeklassare varje år som praoar. Vi har 640 arbetsplatser i vårt digitala system och söker hela tiden fler.


–Prao är ett bra sätt att locka elever till en bransch eller ett yrke som vi vet att vi behöver kompetens i framtiden. Vi behöver fler arbetsplatser och uppmuntrar offentliga som privata verksamheter att anmäla intresse, säger Freja Hagsund, SSA-samordnare i Hässleholms kommun.

Anahita om att praoa på barn- och utbildningsförvaltningen

  1. Människorna här var trevliga och det var roligt att träffa dem.
  2. Det är bra att man får använda sin egen fantasi till olika arbetsuppgifter och vara kreativ och komma med nya idéer.
  3. Det finns olika arbetsuppgifter som många kan vara delaktiga i när man jobbar tillsammans så blir det roligare.

Mer information

Så gör du för att anmäla intresse

Registrera din arbetsplats på samverka.nu eller kontakta Freja Hagsund.

Freja Hagsund SSA-samordnare i Hässleholms kommun

0451 – 26 65 26

freja.hagsund@hassleholm.se