Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2019-11-11 Uppdaterad 2019-11-12 09.00

Vittsjö skola uppmärksammas för sitt hållbarhetsarbete

Vittsjö skola är en av fem skolor i landet som har uppmärksammats för sitt hållbarhetsarbete. Vittsjö skola ingår i Håll Sverige Rents program Grön Flagg och nominerades till sveriges mest hållbara skola för sitt arbete med hållbarhet i undervisningen.

1 770 för-, grund- och gymnasieskolor ingår i programmet Grön Flagg, som drivs av Håll Sverige Rent. Fem av dessa har uppmärksammats för sitt fantastiska arbete med hållbarhet under året.


Motiveringen till nominering av Vittsjö skola löd:

För en ökad kunskap och nya insikter om vatten, där skolan och fritids har samverkat i sitt hållbarhetsarbete. För en Grön Flagg-resa med både ett lokalt och ett globalt perspektiv, där eleverna fått ökad förståelse om vikten av omtanke för naturen.

Det är verkligen jätteroligt! Vi har lyckats med att engagera alla här på Vittsjö skola till att jobba tillsammans. Att vi nu är nominerade till att kunna bli bäst i landet är ett riktigt bra kvitto på att vi allihop tillsammans, gör det fantastiskt bra, säger Eva Almström, rektor på Vittsjö skola.

Hållbar utveckling är en del av läroplanen, och är något som både skolor och förskolor ska arbeta med. Grön Flagg är ett program som ger stöd och struktur till det arbetet. I lärandet kring hållbar utveckling får eleverna lära sig om nedskräpning, klimatpåverkan och andra hållbarhetsfrågor.

Vi vann inte, men vi känner oss ändå som vinnare. Vi fortsätter med stolthet att arbeta för hållbarhet och har redan gett oss ut på vår nya Grön Flagg resa med Hälsa som övergripande tema där våra tre underrubriker är Mat, Fysisk aktivitet och Psykiskt välbefinnande, säger Eva Almström.

Tre gymnasier, fem grundskolor och fem förskolor nominerades till priset, som delas ut till en vinnare i varje kategori. I år är tredje gången som priset delas ut. Vinnarna tillkännagavs i samband med Grön Flagg-dagen den 11 november.


Förra året vann förskolan Trollet i Kalmar, Tornhagsskolan i Linköping och Nicolaiskolan i Helsingborg.


Lista på alla för-, grund- och gymnasieskolor som deltar i årets tävling.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Mer information

Fakta: Grön Flagg

  • Med Grön Flagg vill Håll Sverige Rent sätta hållbar utveckling högt på agendan och därmed skapa livsviktig förändring.
  • Grön Flagg drivs av Håll Sverige Rent och ingår i det internationella nätverket Eco-Schools, ett världsomspännande lärandeprogram inom hållbar utveckling. Som medlem får du ett dagligt stöd i form av vägledning, inspiration och expertis. Medlemsskolorna granskas och certifieras efter Grön Flaggs riktlinjer.

Fakta: Grön Flagg-dagen och Årets hållbara för-, grund- och gymnasieskola

  • Grön Flagg-dagen den 11 november är den stora hållbarhetsdagen för skolor i hela Sverige. Under en hel dag firar vi skolornas insatser inom hållbar utveckling. Förutom att alla som jobbar med Grön Flagg får hissa den fina flaggan, delas pris ut till Årets Hållbara Förskola, Grundskola och Gymnasieskola.
  • Jury: Johanna Ragnartz, Håll Sverige Rent, Agnes Vungi, Naturskyddsföreningen, Helene Grantz, WWF, Malin Hultgren, Akademibokhandeln, Daniel Olsson, Karlstads universitet.
  • Priset delas ut i samverkan med Akademibokhandeln.