Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2020-05-07 13.46

Intervju med en EU-volontär

I samband med Eurodesks mobilitetskampanj Time to Move vill Europa Direkt Hässleholm uppmärksamma hur det är att åka som volontär inom EU. I en intervju berättar en tidigare volontär om hennes resa till Tjeckien och arbete på ett barnhem strax efter studenten.

Volontär genom Erasmus-programmet

Europa Direkt Hässleholm har intervjuat Jenny Tellström som varit EU-volontär genom EVS* och Erasmus-projektet. Idag

arbetar Jenny som samordnare för Europa Direkt Skåne Nordväst, och de senaste tio åren har hon spenderat till stor del utomlands i Palestina, på Irland och i Grekland. I dessa länder har hon läst arabiska- och mellanösternstudier samt internationell utveckling, och arbetat framförallt med mäns våld mot kvinnor, inom vården och med flyktingsituationen.

 

I nedan intervju kan du få veta mer om Jennys upplevelser och erfarenheter av tiden som volontär.

 

Hur hörde du talas om EVS*, och hur gjorde du för att ansöka till programmet?

– När jag läste sista året på gymnasiet träffade jag en tjej från Tyskland som var EVS-volontär i en ungdomsgrupp som jag var med i. Det var via henne jag hörde talas om europeisk volontärtjänst och att jag också kunde ansöka! Jag visste inte vad jag ville göra direkt efter gymnasiet men jag var väldigt intresserad av att resa, träffa människor och lära känna nya kulturer. Därför passade EVS perfekt för mig!

– Jag fick fylla i en ansökan och skickade även ett motivationsbrev. Först ville jag till Storbritannien men blev sedan mer intresserad av ett projekt i sydöstra Tjeckien. Min ansökan matchades med en organisation i Tjeckien och jag bestämde mig för att resa dit. Jag hade en del mejlkontakt med min värdorganisation före avresan och kände mig trygg i att jag redan visste en del om arbetsplatsen.

Vad gjorde du under din EVS, hur länge och var?

– Jag valde att volontärtjänstgöra ett helt år och reste i slutet av sommaren efter studenten. Mitt volontärprojekt var att arbeta på ett barnhem i byn Morkůvky. Det låg långt ut på landet och i byn bodde endast 400 personer. Det var en väldigt trevlig arbetsplats med mycket gemenskap mellan kollegorna. Samtidigt var det svårt för att jag i början inte förstod språket och de flesta pratade inte engelska. De hade inte så mycket resurser så arbetsplatsen var väldigt enkel och de anställda arbetade nästan gratis. Jag bodde i ett litet grönt hus tillsammans med fem andra kollegor.

 

Vad är dina främsta minnen från din EVS?

– Jag fick mest intryck får upplevelser på min fritid. I min by fick jag vara med på biodling, vinprovningar, skördefester och lokala ples (Tjeckiska baler). Mina absolut främsta minnen är nog från utekvällar i Prag, en bergsvandring i Slovakien och paddling på floden Vlatava!

 

Vad var det bästa med att göra EVS och vilka var de största utmaningarna?

– Det som var mest utmanande var att lära mig språket och de första månaderna var det svårt att hänga med i samtal på jobbet. Jag fick använda mycket kroppsspråk och det var tröttsamt när det uppstod missförstånd. Det fanns inte så många ungdomar där jag bodde så under veckodagarna kunde jag ibland känna mig lite ensam.

 

– Det mest fantastiska för mig var att träffa så många ungdomar från hela Europa. Vi lärde känna varandra på vår introduktionskurs och hängde ihop hela året. Även om vi bodde i olika delar av landet så hälsade vi på varandra på helgerna. Man får ett fantastiskt kontaktnät.

 

– Jag utvecklades mycket under mitt år, lärde mig ett nytt språk och fick nya perspektiv på livet. Något av det bästa med EVS är också att det är gratis och allt är ordnat åt en. Man får hjälp med ansökan, flyg och boende, språkkurs, kontakter och ett projekt. Jag skulle rekommendera alla mellan 18 – 30 att använda denna möjlighet!

 

*EVS, eller European Voluntary Service var den del av Erasmus+ -programmet som erbjöd volontärresor runtom i EU. Sedan 2018 är det Europeiska Solidaritetskåren som sköter volontärresorna och namnet EVS har bytts ut.

 

Bli volontär du också

Vill du också ta chansen att volontärarbeta i Europa? Gå då med i Europeiska Solidaritetskåren och läs mer om alla olika volontärprojekt som erbjuds just nu.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

För mer inspiration kan du också läsa fler berättelser från ungdomar som åkt på volontärresor.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Bild på Jenny Tellström som varit EU-volontär

Jenny Tellström åkte som EU-volontär