Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2019-10-31 av Carina Jönsson-Lindholm

It’s Time to Move!

Under hela oktober månad har Eurodesk arrangerat kampanjen Time to Move, som handlar om att uppmuntra unga till ökad mobilitet – att upptäcka världen genom att resa, studera, volontärarbeta, praktisera eller jobba i ett annat land. I samband med kampanjen har Europa Direkt Hässleholm gjort besök på gymnasieskolor för att berätta mer om möjligheten att bl.a. åka på volontärresor tillsammans med Europeiska Solidaritetskåren (ESC).

Praktisera eller jobba med solidaritet

Europeiska Solidaritetskåren är ett initiativ från EU-kommissionen för att fler unga ska kunna delta i olika typer av solidaritetsprojekt och hjälpa till i samhället. Programmet erbjuder unga en möjlighet att vara volontärer samt praktisera och jobba med solidaritetsprojekt. Ansvariga för programmet i Sverige är Myndigheten för Ungdoms- och Civilsamhällesfrågor.

 

Gratis volontärresor

En fördel med ESC volontärresor är att de är helt gratis. För unga som oftast inte har någon större inkomst är det en fantastisk möjlighet att utan kostnad kunna resa, upptäcka världen, få arbetslivserfarenhet och lära känna sig själva utan att behöva betala dyra pengar för det. Resa, boende och mat är betalt och det ges bidrag för att resa kollektivt och dessutom fickpengar. Vill man åka till ett land där det talas ett språk man inte behärskar får man även hjälp med språklektioner.


Vill du bli volontär?

För att bli volontär måste du först registrera dig hos Europeiska Solidaritetskåren. Detta kan du göra redan när du fyllt 17 år, men du måste vara mellan 18 och 30 år för att kunna åka ut på en volontärresa och delta i projekt.

 

Registrera dig hos Europeiska Solidaritetskårenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

När du registrerat dig får du tillgång till en lista med alla olika volontäruppdrag som du kan söka just nu. Du kan välja utifrån dina önskemål om placering, arbetssyssla eller när i tid du vill åka.

 

Du kan få hjälpa till på alltifrån skolor, barnhem, fritidsgårdar och idrottsklubbar till caféer, farmer, festivaler och kulturprojekt. Projekten varar mellan två till tolv månader och till största delen i EU-medlemsländer, men du kan också välja att söka volontärarbete i en annan kommun eller region i Sverige. Listan du kommer att få uppdateras kontinuerligt och när du hittar något spännande är det bara att ansöka!

 

För att inspirera ytterligare har Europa Direkt Hässleholm intervjuat några tidigare volontärer som berättat om sina resor och upplevelser. Håll utkik på vår hemsida under de kommande veckorna för att läsa deras berättelser.


Fyra glada ungdomar sitter på gräset.