Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2019-08-28 av Linda Färdig

Framtidens miljöhjältar släpper egen bok

Barnen och pedagogerna på Bergmanska Förskolan i Vinslöv fortsätter sitt viktiga arbete för miljön och en hållbar utveckling. I boken ”I några småkryps värld” undersöker barnen med både fakta och fantasi hur det är att vara ett småkryp i naturen.

Bergmanska Förskolans boksläpp

Att förstå hur djur, växter och människor lever ihop och påverkar varandra är grunden i ett ekologiskt tankesätt menar pedagogerna på Bergmanska Förskolan i Vinslöv. Projektet med boken har vuxit fram under två år.


Vi har varit nyfikna på barnens tankar kring livsprocesser, småkrypens samband i naturen. Det har handlat om hur de ser ut, hur de lever, vad de äter, vilka som är deras fiender. Barnen har levt sig in i småkrypens liv och deras omgivning, säger Carina Olofsson, Ateljérista på Bergmanska Förskolan.


Under arbetet med boken har barnen gjort närstudier av olika småkryp och förundrats över den detaljerade anatomin hos småkrypen. De har på så sätt blivit intresserade av faktakunskaper om olika småkryp, vilket har bidragit till att de ville göra en egen bok där de blandar både fakta och fantasi.

Boksläppet firades högtidligt med cider, vindruvor och popcorn till barn och vuxna.

Projektet har gjorts i stolt samarbete med Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad. När de hörde talas om projektet hoppade de på direkt.


Barnen på Bergmanska Förskolan är framtidens miljöhjältar, säger Renée Carlsson, hållbarhets och kommunikationschef på Länsförsäkringar Göinge-Kristianstad.


Sedan 2018 har vi varit intresserade av Bergmanska Förskolans pedagogik och deras engagemang i hållbarhetsfrågor. Barnens kreativitet och hur pedagogerna utgår från barnets idéer smittar av sig, fortsätter Renée Carlsson.


Sedan 2018 har Länsförsäkringar haft flera samarbeten med Bergmanska Förskolan. Bland annat har barnen medverkat i informationsfilmer om hur man beter sig när det börjar brinna och hur viktigt det är att synas i trafiken.


Boken ”I några småkryps värld” finns att köpa för 50kr på förskolan och pengarna går till barnen och deras undersökande och skapande arbete.

Mer information