Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Nytt EU-projekt ska skicka iväg Osby-elever på praktik i Europa

Ett trettiotal elever från Ekbackeskolan ska under de kommande två åren åka utomlands för att göra praktik. Genom ett nytt Erasmus+-projekt får fler elever möjlighet att utveckla sin arbetslivserfarenhet och sina språk- och kulturkunskaper i tre europeiska städer.
– Jättekul, säger vårdlärare Katrin Rongby om det beviljade projektet.

Katrin Rongby

Ekbackeskolan i Osby har i många år erbjudit möjligheten att genomföra delar av sitt arbetsplatsförlagda lärande (APL) utomlands för elever som läser ett yrkesprogram. Nu har skolan fått ännu ett Erasmus+-projekt beviljat, och kommer fortsatt att erbjuda praktikmöjligheter i Europa.


– Under de kommande två åren kommer vi kunna skicka iväg elever från alla yrkesprogrammen, säger Katrin Rongby, vårdlärare och skolambassadör för EU på Ekbackeskolan.


Arbetsträning kombinerat med ökade språkkunskaper

Ett trettiotal elever kommer att kunna åka till Glasgow i Skottland, Valencia i Spanien och Lüdinghausen i Tyskland. I projektet kommer även ett tjugotal ur Ekbackeskolans personal kunna åka iväg till städerna för att jobbskugga på en lämplig arbetsplats.


Målet med projektet och praktiken är att eleverna ska växa som människa, klara av en utmaning och få ett europeiskt perspektiv. Under arbetsträningen bor eleverna hos en värdfamilj, där de får möjlighet att träna sina språkkunskaper och få en inblick i värdfamiljens vardag. Katrin Rongby trycker på att denna typ av utlandsresa medför nya erfarenheter för ungdomarna.


– Även om man har varit på en solsemester med sina föräldrar så är det en helt annan sak att bo i en familj i ett annat land och ta del av deras vardag, säger hon.


Ekbackeskolan har växlat upp sitt EU-arbete

Skolan har i tidigare projekt samarbetat med Glasgow i Skottland. Katrin Rongby berättar att arbetet med APL utomlands genom Erasmus+-projekten har resulterat i en ambition om att utveckla EU-arbetet på skolan. Katrin har därför deltagit i Universitet- och högskolerådets utbildning till skolambassadör för EU, och är från och med denna vårtermin Ekbackeskolans skolambassadör. I utbildningen ingick en studieresa till Bryssel, och Katrin rekommenderar varmt utbildningen till andra skolor och lärare.


– Det var en jättebra resa och utbildning. Nu känner jag att i alla fall jag har bra koll på varför det är viktigt med EU-kunskap, berättar hon.


Bredare perspektiv

Katrin Rongby lyfter att en ökad kunskap om EU och vilka möjligheter EU innebär för inte minst ungdomar är viktigt. Det finns stora möjligheter att åka till andra EU-länder för att leva, bo och arbeta. Hon ser här vikten av skolans Erasmus+-projekt, då hon tror att de elever som har gjort praktik utomlands är mer öppna för möjligheterna.


– De har större förståelse för att arbetsmarknaden är hela Europa, säger hon.


Eleverna som åker iväg utomlands får en möjlighet att vidga sina perspektiv, något som inte alltid är en självklarhet.


– Vi har skickat iväg elever som aldrig har varit utomlands, som aldrig har flugit tidigare, och utan den här möjligheten så hade de kanske aldrig tagit sig iväg, förklarar Katrin Rongby.


Skolambassadör för EU

Utbildningen för skolambassadörer arrangeras av Utbildnings- och högskolerådet (UHR), och är ett erbjudande och en möjlighet för skolhuvudmän att få stöd för skolutveckling inom området EU och den europeiska dimensionen. Lärare i gymnasieskolan och i grundskolans senare årskurser kan delta.


Ansökan för 2020 öppnar under hösten 2019.


Läs mer om utbildningen på UHR:s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..