Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Digitala vägledare ska minska det digitala utanförskapet

I sommar kommer kommunens invånare kunna få hjälp att förstå och använda olika digitala tjänster. Det är ungdomar som sommarjobbar som digitala vägledare som står för hjälpen. Satsningen är ett pilotprojekt under åtta veckor och syftet är att ge alla invånare möjlighet att bli mer aktiva i vårt digitala samhälle. 

Varför digitala vägledare?

Då både information och tjänster i allt större utsträckning blir digitala, riskerar de som saknar erfarenhet och kunskap om internet att stängas ute från stora delar av samhället. I förlängningen är detta ett hot mot vår demokrati.


- Kommunen utvecklar fler och fler e-tjänster för självservice och det är viktigt att vi också hjälper medborgarna att använda dem. Projektet är ett sätt att råda bot på det digitala utanförskap som vissa medborgare befinner sig i, säger Maria Olsson, it-strateg i Hässleholms kommun.


Vilka är de digitala vägledarna?

De digitala vägledarna är ungdomar som har gått ut årskurs 9 och som har sökt sommarjobb i kommunen. Ungdomarna träffade sina handledare redan den 17 juni för att få en genomgång av vilken typ av hjälp de ska kunna ge under sina sommarjobbsveckor.


- Utbildningen är en möjlighet för oss att berätta för ungdomarna vilken typ av service vi tänker oss att de ska ge. Ungdomarna har säkert bra koll på de digitala tjänsterna, men det krävs också att de på ett pedagogiskt sätt kan visa och beskriva hur man kan använda dem, säger Jessica Nilsson, enhetschef medborgarserviceenheten.

Sex ungdomar som ska arbeta som digitala vägledare sommar 2019

De sex ungdomar som ska arbeta som digitala vägledare under sommaren 2019.

Var och när kan du få hjälp?

  • Stadshusets foajé alla vardagar kl.12-16 mellan 24 juni och 16 augusti.
  • Stadsbiblioteket alla vardagar kl.12-16 mellan 24 juni och 5 juli.

 

Vad kan du få hjälp med?

Ungdomarna ska bland annat kunna visa hur man gör för att läsa morgontidningen på surfplattan, hur man söker information på internet eller hur man kan vara aktiv på sociala medier. Man kan ta med sin egen smarta telefon, surfplatta eller dator, men det kommer även finnas möjlighet att använda sig av kommunens publika datorer.

Mer information

Vill du ha mer information om de digitala vägledarna kan du kontakta:

Maria Olsson, it-strateg, 0451-26 77 75
Jessica Nilsson, enhetschef medborgarserviceenheten, 0451-26 81 44
Annika Toft, bibliotekarie, 0451-26 71 17