Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2019-05-24 av Carina Jönsson Lindholm

Europeiska Ungdomsveckan tog oss hela vägen till Köpenhamn

Europeiska Ungdomsveckan firades mellan den 29 april- 5 maj. Tillsammans med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor tog vi på Europa Direkt chansen att åka över sundet och utbilda våra EU-ambassadörer.

Engagemang i många länder

Europeiska Ungdomsveckan firas vartannat år och främjar de ungdomsaktiviteter som organiseras i alla länder som deltar i Erasmus+ -programmet. Genom gräsrotsaktiviteter på nationell nivå syftar arrangemanget till att föra samman ungdomar, projektdeltagare, ungdomsorganisationer och politiska beslutsfattare. Ungdomsveckan anordnas både i Bryssel som en stor händelse samt i övriga medlemsländer genom initiativ från olika organisationer.

Besök på EU-Kommissionens kontor i Köpenhamn.

Inspirationsresa till Danmark

Europa Direkts bidrag inför Ungdomsveckan blev en lärorik och inspirationsfylld resa till Köpenhamn. Inför resan bjöd vi in ett 20-tal ungdomar och andra intresserade att följa med för att lära sig mer om EU samt internationellt samarbete i allmänhet. Anledningen till att man valde Köpenhamn som destination för resan är att det finns många centrala organ för internationellt samarbete där.

 

Huvudkärnan för dagen var att utbilda EU-ambassadörerna, dvs ett gäng ungdomar som vill vara med och bidra till ökad medvetenhet och valdeltagande bland jämnåriga. I projektet är det viktigt att ambassadörerna förbereds med de verktyg de behöver för sitt uppdrag.


Programmet för dagen

Resan inleddes med ett besök på Europa-huset där Europaparlamentets representation och Europeiska Kommissionen i Danmark finns. Där fick vi en presentation av både insatserna i kampanjen "Denne gang stemmer jeg” (på svenska: "Den här gången röstar jag") men också av parlamentets engagemang som gav oss massvis med idéer och inspiration inför arbetet med valdeltagandet.

Från Europeiska Kommissionen välkomnades vi av Torbjörn, en svensk ekonomisk rådgivare till Europeiska Kommissionens representation. Han gav oss en inspirations-föreläsning om hur individer kan hitta sin karriär inom Europeiska Unionen och hur en vanlig arbetsdag kan se ut på Europeiska Kommissionen – både i Bryssel och i Danmark.

 

Efter lunchen fortsatte programmet med besök i Nordens Hus. Där träffade vi Johan Tiedemann från Nordiska Rådet som berättade om det nordiska samarbetet vilket var mycket lärorikt och som vi är tacksamma att ha fått ta del av.

Besök hos Nordiska Rådet.

Vi fick också träffa Morten Fabricius Meyer som är projekt-ledare för Nordisk Jobløsning. Det var också ett mycket uppskattat föredrag som sammanfattade projektets idé och mål samt som också gav praktiska tips till de ungdomar som ser sin framtid i ett annat nordiskt land.

 

Resan och programmet anordnades i samarbete med Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Europa Direkt Hässleholm vill rikta stort tack till alla deltagare, Europa-huset, Johan på Nordiska Rådet samt Morten på Nordjobb.