Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Toppkandidater – spitzenkandidaten – möter varandra i debatt den 15 maj

Europeiska unionens Spitzenkandidat eller toppkandidater är politiska partiernas ledare som är planerade att ta över ordförandeskap i Europeiska kommissionen ifall deras parti blir det mest populära i valet den 26 maj.

EU: s Spitzenkandidat

EU: s Spitzenkandidat eller toppkandidat-system var utformat för att replikera den dynamiska kampanjen och debatten om ett nationellt val och att öka det globala intresset genom att engagera medborgarna i en konversation om politik och beslutsfattande på europeisk nivå. System som först användes vid valet i 2014 har fått massvis med kritik, speciellt från det liberala partiet ALDE.

En del menar att systemet inte kommer överleva över valet 2019. Till exempel Politico skriver att den senaste anledningen, som tyder på att systemet är på väg att dö bara efter några år, är antalet debatter som anordnas mellan toppkandidaterna. I år kommer det bara finnas en engelskspråkig debatt mellan två huvudkandidater – Manfred Weber från EPP och Frans Timmermans från S&D.

Till skillnad möttes nuvarande kommissionens ordförande Juncker och hans huvudrival Martin Schulz fyra gånger. I år är Timmermans och Weber schemalagda att mötas även i nationella sändningar till exempel i Frankrike och Tyskland – dock på tyska respektive franska istället för det engelska språket som de flesta EU-medborgare är kunniga i.
Speciellt ALDE har kritiserat spitzenkandidat-systemet och har i år vägrat att utse en kandidat att representera partiet. I stället har partiet valt att nominera ett lag av kandidater, däribland Cecilia Malmström samt den nederländska Guy Verhofstadt och danska Margrethe Vestager.


Partiernas toppkandidater i år är till exempel:
Manfred Weber (EPP)
Frans Timmermans (S&D/PES)
Jan Zahradil (ACRE)
Ska Keller & Bas Eickhout (Greens)
Nico Cué & Violeta Tomic (GUE/NGL)
Oriol Junqueras (EFA)


Den 15 maj kommer både Weber och Timmermans att mötas i den enda bekräftade EU-omfattande debatten som sänds av Europeiska Broadcasting Unionen från Bryssel.

 

Andra kandidater som ansluter sig till debatten är den tyska parlamentsledamoten Ska Keller (en av två nominerade från europeiska gröna partiet) Tjeckiens parlamentsledamot Jan Zahradil (nominerad av Alliansen av konservativa och reformister i Europa), Nico Cué (kandidat för Europeiska vänster) samt ALDEs Vestager.

Mer information

Mer information om spitzenkandidaten kan du läsa här: https://europeelects.eu/2019spitzenkandidaten/

Debatten sänds från Bryssel den 15 maj kl 21. Följ debatten här:
https://www.youtube.com/watch?v=He1srJG18T4