Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2019-04-12 av Carina Jönsson Lindholm

Stefan Löfven gästade Europaparlamentet

Stefan Löfven gästade Europaparlamentet onsdagen den 3 april. I centrum stod EU:s framtid och Löfven lyfte upp vikten av EU:s värderingar.
– EU måste stå upp för grundläggande värderingar. Både utåt mot världen och internt i vår union, sade statsminister Stefan Löfven (S).

Knappt en femtedel ledamöter närvarade på EU-parlamentets sammanträde när statsministern Stefan Löfven gästade Europarlamentet för att prata om EU:s framtid. Talet blev en fortsättning på projektet där europeiska regerings- och statschefer besökte Europaparlamentet för att ge sin syn på unionens framtid. En röd tråd i Löfvens tal var de europeiska värderingarna. Löfven lyfte upp demokratin i en del medlemsländer och oron över EU:s ansikte utåt.


-EU kan bara vara en stark röst för demokrati i världen om alla medlemsstater står upp för demokratins principer på hemmaplan, menade Stefan Löfven.


Gemensamma värden lyftes upp som nyckeln till en framgångsrik framtid. Löfven påpekade att det var just de värdena som demokrati och frihet av media som skapar grunden till det europeiska samarbetet. Enligt Löfven är det dags för EU att förbättra sitt arbete när det kommer till dessa gemensamma värden. Genom att fokusera på områden som arbete, säkerhet, migration och klimatförändringar skulle EU kunna nå bättre resultat, och därmed skydda och förvalta unionens demokratiska värderingar och ungas förhoppningar. Dessa teman fick ta den centrala rollen i Löfvens tal. Även en mycket debatterad nyhet såg ljuset under statsministerns tal. Löfven meddelade nämligen att han och regeringen vill att Sverige går med i samarbetet med europeiska åklagarmyndigheten, EPPO, vars syfte är att bättre bekämpa bedrägerier relaterat till EU:s budget.


Greta Thunberg nämndes i talet

Klimatförändringen återstår som en central fråga i EU:s framtid. I sitt tal nämnde Löfven Greta Thunberg och hennes arbete både i Sverige och i hela EU. Enligt Löfven har inte EU oändligt mycket tid till att lösa klimathotet.


-Det är inte upp till deras [Gretas] generation att lösa klimatkrisen. Det är upp till oss. Här och nu, åberopade statsministern i Bryssel.


Slutligen, när det gäller klimatförändringarna, betonade Stefan Löfven vikten av att hålla den globala temperatur-ökningen under 1,5 grader. Som en del av detta arbete föreslog Löfven ett mål om nettonollutsläpp senast år 2050.

 

Mer information

Hela talet går att se på Europaparlamentets hemsidalänk till annan webbplats. Där kan du även se andra videos med information om EU:s arbete.