Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2019-03-21 av Carina Jönsson Lindholm

Rekordstort intresse och stora opinionsförändringar inför Europavalet

Sifo presenterade förra veckan sina februari-undersökningar inför Europavalet 2019. En för valdeltagandet och en klassisk opinions-undersökning. Båda två visar på stora förändringar jämfört med motsvarande februariundersökningar inför förra Europavalet 2014.

Intresset inför valet är sensationellt högt

Intresset inför valet är sensationellt högt och skiljer sig stort från 2014. Då svarade 53 % att de ”troligen” eller ”absolut säkert” skulle rösta vilket också låg nära valdeltagandet som slutade på 51 %. Sedan dess har det skett en markant höjning och i år är motsvarande siffra drygt 70 %. En ännu tydligare ökning syns om man tittar bara på de som svarade att de ”absolut säkert” skulle rösta. Där har det ökat från 24 % 2014 till 42 % idag, alltså nästan en dubblering.

- Jag tror att detta är ett bevis på att folk förstår att det är en avgörande tid för Europa. Europafrågorna är på tapeten på ett annat sätt än tidigare. Dels förstås Brexit, dels står också frågan om de grundläggande värdena för det europeiska samarbetet på spel, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) till Europaportalen.se.

I opinionsundersökningen ökar Sverigedemokrat-erna mest från 9,67 % i valet 2014 till 18 % i Sifos undersökning. Men också Moderaterna, Kristdemo-kraterna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ser ut att växa tillräckligt mycket för att vinna minst en parlamentsplats till var. De stora förlorarna jämfört med förra valet ser ut att bli Miljöpartiet, Liberalerna och Feministiskt Initiativ. Liberalerna och Feministiskt Initiativ hamnar på så låga siffror att de sett till den här undersökningen hade hamnat utanför Parlamentet.