Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2019-03-21 av Carina Jönsson Lindholm

Brexit skjuts sannolikt upp

Vid EU-toppmötet den 22–23 mars ska de 27 övriga medlemsländerna ta ställning till Storbritanniens eventuella utträde. Men nu tyder mycket på att de kommer att ta beslut om att skjuta upp Brexit. Detta bygger på att Storbritannien själva ber om en längre tidsfrist. EU27 har då att ta ställning till alternativet att antingen bevilja detta eller säga nej och tvinga fram ett no-deal Brexit, vilket ingen sannolikt är intresserad av.

Brittiska parlamentet röstade nej till Brexitavtalet


Hur långt Brexit i så fall kommer att skjutas upp är oklart, och det skulle kunna bli alltifrån tre månader till någon gång under 2021. Att skjuta upp det tre månader skulle ge Storbritannien mer tid att förhandla fram ett avtal alla parter kan gå med på, men skulle samtidigt lägga fortsatt stor press på att komma till avslut.

 

Att skjuta upp det längre skulle möjliggöra för t.ex. en ny folkomröstning om Brexit, vilket bland annat Jeremy Corbyn och Labour har öppnat för. Partiet förespråkar i första hand en mjukare Brexit med en fortsatt tullunion inom EU, men vill hellre se en folkomröstning än vad man kallar en ”Torybrexit” som innebär en hård Brexit.