Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Rumänien ordförandeland i EU

Den första januari i år tog Rumänien för första gången över som ordförandeland i EU. Detta innebär ordförandeskap i Europeiska unionens råd, ett av de viktigaste beslutsfattande organen inom EU.

Ansvaret som ordförande

Rumänien är nytt ordförandeland i EU. Bland uppgifterna följer bl a att leda samtliga möten inom rådet och ansvara för att arbetet går framåt, genom att förhandla fram kompromisser och agera utifrån hela Europeiska Unionens intresse.

På grund av parlamentsvalet och brexitförhandlingarna kommer ordförandeskapet i vår att vara extra utmanande, och det finns frågetecken kring hur väl förberedda Rumänien är. Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker säger i en intervju med den tyska tidningen Die Welt att landet är ”tekniskt väl förberett” men att andra delar oroar honom:

-Jag tror att regeringen i Bukarest ännu inte helt förstått vad det betyder att ha ordförandeskapet i EU, säger Jean-Claude Juncker. För att agera förtänksamt krävs även beredskapen att lyssna på andra och den fasta vilja att lägga sina egna önskningar bakom sig. Där har jag mina tvivel.


Rumänien är ett av EU:s fattigaste länder, och har dessutom stora problem med korruption. En rapport EU-kommissionen nyligen gjort bl a om kampen mot korruption i Bulgarien och Rumänien, visade att Bulgarien går åt rätt håll men att problemen verkar förvärras i Rumänien.


Ordförandeskapet roterar mellan EU:s medlemsländer i perioder om 6 månader, vilket innebär att Rumänien lämnar ifrån sig klubban den 30:e juni då Finland tar över.