Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad

Nordöstra Skåne röstar 2.0

Inför EU-valet den 26 maj kommer Europa Direkt Hässleholm att arbeta för att öka valdeltagandet bland ungdomar och utrikesfödda i nio kommuner. Valprojektet "Nordöstra Skåne röstar 2.0" ska öka kunskapen om hur EU påverkar oss och hur vi påverkar EU, och leda till att fler väljer att gå och rösta.

Vad är "Nordöstra Skåne röstar 2.0"?

I valet till Europaparlamentet 2014 låg valdeltagandet i flera av nordöstra Skånes kommuner under riksgenomsnittet. "Nordöstra Skåne röstar 2.0" är ett valprojekt med finansiering från myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF). Projektet ska öka det politiska engagemanget bland förstagångsväljare och utrikesfödda i alla åldrar i kommunerna Hässleholm, Bromölla, Hörby, Höör, Kristianstad, Osby, Östra Göinge, Perstorp och Älmhult.


Projektets syfte

Syftet med projektet är att fler människor ska reflektera över och förstå vikten av sin roll i den europeiska demokratin, och därför välja att gå och rösta i Europaparlamentsvalet den 26 maj i år.


Metod

I projektet kommer Europa Direkt Hässleholm framför allt att fokusera på informationsspridning. Det kommer att tas fram lättförståelig information om vad EU är och gör, hur EU påverkar oss och varför det är viktigt att rösta i EU-valet. Information om vilka som kan rösta, samt när, var och hur man röstar kommer att spridas i alla Europa Direkts kommunikationskanaler såsom sociala media, hemsida och nyhetsbrev. Det kommer även arrangeras föreläsningar i skolan samt på lätt svenska runtom i kommunerna för att engagera projektets målgrupper inför EU-valet och bidra till en ökad kunskap om EU.


Valdebatter

Under årets upplaga av Europaforum Hässleholm, Sveriges ledande mötesplats för Europafrågor den 7-9 maj, riktar sig en förmiddag specifikt till ungdomar. Två valdebatter med representanter och kandidater till Europaparlamentet från de politiska partiernas ungdoms- och studentförbund kommer då att arrangeras. Debatterna erbjuder en möjlighet för unga att skapa en bättre förståelse för den europeiska politiken samt ger en inblick i aktuella frågor inför EU-valet. Förmiddagen bjuder även på ett panelsamtal efterföljt av en lunch-filmvisning av 2018 års vinnare av LUX-priset: Woman at War.


EU-valet 2019

Söndagen den 26 maj 2019 är det val i Sverige till Europaparlamentet. Då röstar vi svenskar om hur Sveriges
21 mandat (av totalt 705 mandat) ska fördelas politiskt, genom att välja vilka svenska politiker som ska sitta i Europaparlamentet under mandatperioden 2019-2024.


Mer information

Har du frågor om projekt Nordöstra Skåne röstar 2.0, eller är intresserad av ett samarbete?

 

Kontakta: Karin Berg, projektkoordinator

karin.berg@hassleholm.se