Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2018-12-14 av Linn Bendahl

Återvinn dina tomma värmeljuskoppar

Känner du till att du kan lämna dina tomma värmeljuskoppar till daglig verksamhet i Hässleholms kommun? Där förbereds värmeljuskopparna för bästa möjliga återvinning och lämnas därefter till återvinningscentralen. Att återvinna dina tomma värmeljuskoppar är något som både du, personer som sysselsätts genom daglig verksamhet och miljön vinner på.

Daglig verksamhet samlar in värmeljuskoppar

Ge och Få, en daglig verksamhet i Hässleholms kommun, arbetar bland annat med att återvinna Hässleholms kommuns förbrukade datorer samt reparera och förmedla överblivna möbler till olika verksamheter inom Hässleholms kommun. Sedan en tid tillbaka samlar Ge och Få in och förbereder tomma värmeljuskoppar för återvinning.

 

-Vi började samla in tomma värmeljuskoppar inom några av Hässleholms kommuns verksamheter, men nu har vi utökat insamlingen så att även privatpersoner kan lämna in sina tomma värmeljuskoppar för återvinning, säger Pontus Brinck, handledare på Ge och Få.

Deltagare använder maskinen.

Jenny Nilsson på Ge och Få använder speciell maskin för att förbereda ljuskopparna för återvinning. Foto: Pernilla Ekberg

Viktiga förberedelser för bästa återvinning

De insamlade värmeljuskopparna tas till Ge och Få:s lokaler på Garnisonsområdet. Där har de byggt en speciell maskin som tar hand om värmeljuskopparna. Själva ljuskoppen är tillverkad i aluminium och för att återvinna den skrapas först rester av stearin och veke ur koppen. Till skillnad från ljuskoppen är veken gjord i järn och genom att separera den från koppen kan båda metallerna återvinnas.

 

När deltagarna har rensat de tomma ljuskopparna från rester av stearin och veke, använder de den speciella maskinen för att platta till ljuskopparna. När ljuskopparna är tillplattade hämtas de tillplattade aluminiumpakten och körs till återvinningscentralen.

Butik Mångfald.

Lämna in dina tomma värmeljuskoppar till Butik Mångfald. Foto: Helen Clargården.

Lämna in dina tomma värmeljuskoppar för återvinning

Har du tomma värmeljuskoppar där hemma? Passa på att lämna in dom för återvinning hos:

  • Butik Mångfald i Hässleholm.
  • Du kan även lämna in värmeljuskoppar i cafeterian i Stadshuset.

Mer information

Att återvinna ett enda värmeljus sparar lika mycket energi som det går åt att driva en bärbar dator i ett dygn. Det gör alltså väldigt stor skillnad. Aluminium kan dessutom återvinnas hur många gånger som helst.