Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2018-12-10 av Freja Hagsund

Svenskarna är allt mer positiva till EU

Svenskarna är allt mer positiva till EU visar en ny undersökning som Statistiska Centralbyrån (SCB) genomfört. 58,6% är positiva, vilket är det högsta stödet sedan mätningarna började år 2006.

Svenskarnas stöd för EU

Enligt undersökningen, som genomförts med 4 721 slumpmässigt valda personer, svarade 58,6% att de var för ett fortsatt medlemskap i EU. Detta är en ökning med 6,2% sedan i maj. Även andelen motståndare till EU har minskat bland svenskarna, vilka idag endast uppgår till 15,6% i jämförelse med 18,8% i maj.

 

En av anledningarna till det ökade förtroendet misstänks vara frågan om klimatet, vilket många EU-medborgare anser att vi bäst kan lösa tillsammans och genom EU. Mycket tyder även på att ett ökat stöd för EU kan bero på Storbritanniens utträde och den osäkerhet som uppstått kring Brexit.

 

Svenskarnas inställning till euron

Svenskarnas åsikt kring ett eventuellt valutabyte till euron är fortsatt negativt. Svarsresultatet visade att hela 68 procent var emot ett eventuellt medlemskap i valutaunionen EMU. Endast 18, 6 procent skulle, om en omröstning skulle ske idag, rösta för ett medlemskap i EMU, vilket är en minskning sedan i våras.

 

Partisympatier och inställning till EU

Inom ramen för SCB:s undersökning kartlade man även hur stödet för EU hängde samman med vilket parti man sympatiserade med. Det partis sympatisörer som visade sig vara mest positivt inställda till EU var Liberalerna, där hela 84 % var för ett fortsatt medlemskap. Centerpartiet och Miljöpartiets sympatisörer var även de positivt inställda. Enligt undersökningen uppgav 77,4% av Centerpartiet och 75,6% av Miljöpartiets väljare att de var för ett fortsatt medlemskap.

 

Av de partier med minst förtroende för EU toppade Sverigedemokraterna listan. Av partiets väljare var endast 22,2 % positivt inställda till ett fortsatt medlemskap i EU.

 

Hela SCB:s undersökning hittar du härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Mer information på DN (betallänk)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.