Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2018-12-06 av Freja Hagsund

Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE)

Alla svenska politiska partier som finns representerade i Europaparlamentet ingår i någon av parlamentets åtta politiska grupper. Liberalerna och Centerpartiet ingår i ALDE-gruppen.

Alde

ALDE har 68 ledamöter av totalt 751 mandat i Europaparlamentet. De två europeiska partierna Alliansen liberaler och demokrater för Europa (ALDE) och Europeiska demokratiska partiet (EDP), tillhör ALDE-gruppen.

 

Ideologi: Liberalism

 

Spitzenkandidat

ALDE kommer att välja sin Spitzenkandidat i februari nästa år. Då kommer de att presentera en lista med flera kandidater (max nio) från olika EU-länder. Anledningen är att ALDE är för pan-europeiska listor. Pan-europeiska listor innebär att väljare kan rösta på kandidater från alla EU-länder, istället för endast sina nationella kandidater.

Svenska ledamöter under mandatperioden 2014-2019:

 

  • Jasenko Selimovic (L)
  • Cecilia Wikström (L)
  • Fredrick Federley (C)

ALDE-gruppens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Hur fungerar det?

De nationella partierna samarbetar inom de politiska grupperna, och den politiska gruppen fungerar ungefär som ett parti i riksdagen. Det sker i vissa fall samarbete mellan de politiska grupper som är nära varandra ideologiskt och/eller i sakfrågor, till exempel inför en omröstning i Europaparlamentet.

 

Den 26 maj 2019 röstar vi svenskar om hur Sveriges 21 mandat (av totalt 705 mandat) ska fördelas politiskt, genom att välja vilka svenska politiker som ska sitta i Europaparlamentet under mandatperioden 2019-2024.

Mer information

Vill du veta mer om Europaparlamentsvalet nästa år? Gå med i kampanjen ”Den här gången röstar jag!” där du kan få uppdateringar om dina viktigaste politiska frågor: https://www.denhargangenrostarjag.eu/länk till annan webbplats