Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2018-11-15 av Freja Hagsund

Brittiska regeringen säger ja till Brexitavtal

Den brittiska regeringen har godkänt det utträdesavtal som har förhandlats fram mellan Storbritannien och EU. Enligt Theresa May är det ”det bästa avtal vi kunde förhandla fram”.

Theresa May

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier kallade det ”ett avgörande steg” vid en presskonferens i Bryssel. Nästa steg är att det 585 sidor långa utkastet ska behandlas av EU:s regeringschefer, sedan av det brittiska parlamentet och av Europaparlamentet.

 

Om det godkänns av alla tre instanser, blir avtalet den rättsliga grund som Storbritannien lämnar EU på.

 

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk ska kalla till toppmöte den 25 november, där EU:s regeringschefer ska behandla avtalet.

 

I det brittiska parlamentet har Theresa Mays parti Tories inte någon egen majoritet (i underhuset). Oppositionspartiet Labours ledning sa på onsdagen att man sannolikt kommer att rösta nej till avtalet, men ett antal Labour-ledamöter tros överväga att rösta ja, för att rädda landet från att lämna EU helt utan avtal. Ett 50-tal Tory-parlamentariker räknas som radikala brexitörer, och väntas rösta nej till avtalsförslaget.

 

Europaparlamentets talman Antonio Tajani sade idag: ”Jag vill också klargöra att detta bara är början på en ny fas. Europaparlamentet kommer att behöva godkänna avtalet och kommer därför att fortsätta övervaka händelseutvecklingen framöver, för att säkerställa att våra röda linjer inte överträds”.

 

Brexitavtalet

Utträdesavtalet som presenterades igår innebär bland annat en tillfällig tulluppgörelse som omfattar hela Storbritannien. Detta för att garantera att det inte införs någon hård gräns mellan Irland och Nordirland. SVT:s reporter Christoffer Wendick menar att en sådan uppgörelse varken går att se som en ”hård” eller ”mjuk” Brexit.

 

Läs mer om innehållet i avtalet härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster (engelska).

Eller på SVT.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (svenska)