Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2018-11-14 av Freja Hagsund

Vinnaren av LUX-priset 2018

Idag röstade Europaparlamentet om vinnaren av LUX-priset 2018, och vinnaren är Woman at War! Woman at War är en isländsk/fransk/ukrainsk film av regissören Benedikt Erlingsson.

Woman at war

Europaparlamentet röstade idag i Strasbourg om de tre finalisterna av 10 nominerade filmer, och valde då Woman at War till vinnare av LUX-priset 2018.

Woman at war/ Kona fer í stríd (Island/Frankrike/Ukraina) är Benedikt Erlingssons andra film.

 

Det är en glädjerik, innovativ, energisk, klimataktivistisk och feministisk saga om en kvinna som gör allt hon kan för att skydda det land hon älskar.

 

Se trailern här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

De två andra finalisterna till LUX-priset:

 

  • Styx (Tyskland/Österrike)
    Regissör Wolfgang Fischer skapar en klaustrofobisk atmosfär i öppna vatten, där vissa seglar fritt och andra drunknar. En aktuell och tankeväckande berättelse om dödlighet, som kritiserar vår skrämmande och polariserade värld.

  • The Other Side of Everything (Serbien/Frankrike/Qatar)
    Mila Turajlić har regisserat en vacker dokumentär som inte endast tar oss in i en lägenhet i Belgrad, utan konfronterar historien om ett helt land och samhälle i dess strid mot nationalism och kamp för demokrati.

LUX-priset

LUX-priset instiftades av Europaparlamentet år 2007 för att stötta europeisk filmindustri och öka spridningen av europeiska filmer. Varje år nomineras 10 filmer varav tre finalister väljs ut av en expertpanel, och en vinnare röstas sedan fram av Europaparlamentarikerna.Finalisterna textas till alla EU:s 24 officiella språk.

 

De nominerade filmerna väljs ut på grunden att de genom en variation av teman, från migration, populism, nationalism, miljö och globalisering, till krig, minnen, rättvisa, genus, religion och mångfald, speglar de utmaningar, utvecklingar och rädslor som finns i vårt samhälle på nytänkande och kreativa sätt.

 

Läs mer om LUX-priset härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.