Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

Publicerad 2018-10-19 av Carina Jönsson Lindholm

Hässleholm årets Skåneledskommun

Onsdagen den 17 oktober blev Hässleholms kommun utnämnd till årets Skåneledskommun i samband med Skåneledens 40-årsjubileum.
– Det känns så klart väldigt roligt med den här utmärkelsen och det inspirerar oss i det fortsatta arbetet med att utveckla kommunen inom vandring och friluftsliv, säger Carina Jönsson Lindholm, destinationsutvecklare på tillväxtavdelningen.

Region Skånes motivering

Under den årliga Skåneledsträffen, som den här gången ägde rum på Hovdala Vandringscentrum, delade Region Skåne ut priset till den kommun som på något sätt utmärkt sig i sitt ledarbete. Motiveringen löd:

 

"Årets Skåneledskommun har visat ett stort engagemang för utveckling av såväl Skåneleden som för övrigt friluftsliv, vilket även är en tydlig ambition på sikt. Ett genomgående drag i verksamheten för att bl.a. främja folkhälsa och besöksnäring. Man har gjort föredömliga insatser inom den egna organisationen och har ett väl fungerande samarbete med såväl huvudman som med externa aktörer. Kommunen är snabb med att åtgärda brister som uppstår i fält och är tillika noggrann i det kvalitetsarbete som krävs för att hålla Skåneleden i hög internationell klass.”

 

- Hovdala naturområde är en fantastisk pärla som många Hässleholmare känner stolthet över. Och det finns utrymme för att locka hit fler – både utländska turister och besökare från övriga delar av Skåne och landet i övrigt. På sikt ger detta möjligheter för företag i besöksnäringen att etablera sig och växa, säger Carina Jönsson Lindholm.

 

Höjdarnas höjdare

De aktiviteter som genomförts under året utmed Skåneledens totalt 130 mil vandringsled sammanfattades under Skåneledsträffen. För Hässleholms del har säsongen

bl a bestått av sommarens invigning av Hovdala Vandringscentrum med Landshövding Anneli Hulthén. Inför nästa års säsong kommer förhoppningsvis en ny lägerplats att stå färdig invid Trädhuset.

 

- Eftersom en av delarna längs Hovdalaleden heter Höjdarnas höjdarled passar det ju nu bra att Hässleholm i år blivit korad som en riktig höjdare, säger Stefan Larsson, tillväxtchef. Det här visar att kommunen och politiken har satsat rätt och det är viktigt att vi nu vågar fortsätta arbetet framåt.

 

Projektledare Bjarne Öhrling betonar vikten av att tänka nytt och att satsa på kvalitet.


- Vi är många som samarbetar engagerat kring vandringen på Hovdala, i kommunen och med ideella krafter och näringsliv. Det är roligt att vi kan vara ett föredöme och att andra inspireras av oss.

 

Hovdala Vandringscentrum. Foto: Peter Jönsson

Hovdala Vandringscentrum. Foto: Peter Jönsson

Vandring under invigningen. Foto: Annalena Olausson

Vandring på Äspehöjden under invigningen. Foto: Annalena Olausson