Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2018-10-11 av Annalena Olausson

Invigning av utsmyckad
gångtunnel

Den nyrenoverade gångtunneln under järnvägen i Hässleholm, med målningar av lokala konstnärer, invigs 18 oktober klockan 17. – Den omgjorda tunneln ska inte bara öka trygghetsnivån för allmänheten, den ska också vara estetiskt tilltalande och till och med få människor att stanna upp en stund och mötas, säger Anders Svensson, gatuingenjör på tekniska kontoret i Hässleholm.


Torsdag den 18 oktober klockan 17 bjuder Hässleholms kommun in allmänheten till en invigning av gångtunneln mellan Tingshusgatan och Drottninggatan. Tunneln har under renoveringen genomgått en stor förändring; från en mörk tunnel med grå betong till en färgrik, upplyst plats med stora målningar av tre lokala konstnärer.


– Många upplevde att tunneln var otrygg att vistas i tidigare, så vi utredde möjligheten att genomföra en renovering; måla om, byta belysning för att öka trivselnivån och inte minst smycka den med lokal konst, säger Anders Svensson, gatuingenjör på tekniska förvaltningen.


I samarbete med Hesslecity och Hässleholms konstförening kom man fram till att låta tre olika lokala konstnärer skulle utsmycka tunneln. Tanken är att konsten ska knyta an till lokala platser och mönster, och valet föll på de tre konstnärerna Nelly Nilsson Nyberg, Emma Pålsson och William Nilsson.


– Att få tillfälle att måla en stor offentlig målning som dessutom kan lyfta ett av stadens otrygga områden känns fantastiskt, säger Nelly Nilsson Nyberg.


Utmärkt exempel på samverkan

Enligt Johan Jönsson, cityledare på Hesslecity, är tunnelprojektet ett bra exempel på samverkan i Hässleholm.


– Efter påtryckningar från allmänheten i samband med våra trygghetsvandringar på stan känns det jättebra att vi har lyckats få till en uppfräschad tunnel. Projektet med tunneln är ett klockrent exempel på när vi får en tillsammans-känsla i vår stad, säger han.


På plats vid invigningen finns kommunalrådet Robin Gustavsson (KD) som ska klippa bandet, de tre konstnärerna, Hesslecity och representanter från kommunen.


Gång- och cykeltunnel med illustration av Nelly Nilsson Nyberg

Den nyrenoverade gång- och cykeltunneln under järnvägen i Hässleholm, med målningar av bland annat konstnären Nelly Nilsson Nyberg. Foto: AnnaLena Olausson

Den nyrenoverade gång- och cykeltunneln i Hässleholm.

Foto: AnnaLena Olausson