Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2018-10-04 av Freja Hagsund

Senaste nytt inom Brexit-förhandlingarna

Den 29 mars nästa år klockan 23:00, brittisk tid, ska Storbritannien lämna EU. Med knappt sex månader kvar till utträdet råder dock fortfarande stor oklarhet i hur det hela ska gå till och åsikterna är många.

Det senaste tillskottet i raden av förslag är från inga mindre än oppositionspartiet Labour som tidigare förespråkat en mjukare brexit, genom att bland annat stanna i en tullunion med EU. Partiet har nu valt att gå en mer radikal väg genom att ha godkänt en motion som kräver en ny folkomröstning angående brexit. Motionen godkändes av partiet med en överväldigande majoritet men har även lett till ännu en rad oklarheter. Frågan som nu ställs rör sig istället om ifall folkomröstningen bör handla om ett inställt brexit, eller vilken typ av brexit man som medborgare vill ha.


Premiärministern Theresa May håller fortfarande hårt i sin så kallade ”Chequers plan” och menar att en ny folkomröstning inte är i Storbritanniens intresse. Med det sagt råder det delade meningar om huruvida Chequers plan i sig är något önskvärt och har placerat premiärministern i mitten av det stora åsiktshavet. På ena sidan möter hon motstånd från partiets medlemmar som anser att planen ställer för låga krav och inte ger Storbritanniens folk det som lovades vid valet. På andra sidan möts hon istället utav de grupper som anser att landet bör stanna i EU och att en så mjuk brexit som möjligt är det önskvärda.


Vad som slutligen kommer ske i mars 2019 är fortfarande oklart och frågetecknen är om möjligt ännu fler nu än när förslaget röstades igenom 2016.

 

Vill ni veta mer om händelseförloppet i brexit kan ni följa The Guardians veckouppdatering genom att anmäla er via denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

För uppdateringar på svenska kan vi tipsa om Europaportalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Brexit