Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2018-10-02 av Freja Hagsund

Den här gången röstar jag!

I dagarna lanserades Europaparlamentets kampanj "Den här gången röstar jag" i hela Europa! Genom att registrera sig på hemsidan www.denhargangenrostarjag.eulänk till annan webbplats lovar man att rösta i valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 och uppmuntrar andra att göra detsamma. Det går även att anmäla sig för att få information om olika politiska frågor, till exempel välstånd eller möjligheter för unga människor.

Om kampanjen


Kampanjen som lanserats av Europaparlamentet syftar till att uppmuntra folk att rösta och delta i den demokratiska processen på ett medvetet och välinformerat sätt. Kampanjen är även till för att föra samman människor som vill stå upp för demokratin och arbeta för ett ökat valdeltagande i EU-valet.


Genom att anmäla sig till att få uppdateringar via mail om specifika politiska frågor kan medborgare bli mer insatta i EU-valet. Det skapas även en personlig länk som kan delas på sociala medier för att uppmuntra andra till att registrera sig och lova att rösta i EU-valet. För den mer engagerade finns det möjligheter att gå med i teamet och hjälpa till att anordna aktiviteter.


Bakgrund


Den 23-26 maj nästa år väljer vi svenskar tillsammans med alla EU-medborgare vilka politiker som ska få en plats i Europaparlamentet 2019-2024. Det är 705 mandat som ska fördelas mellan 27 EU-länder, varav Sverige har 21 mandat.

 

Just nu finns det 751 platser i parlamentet men eftersom Storbritannien lämnar EU tas vissa av deras platser bort eller omfördelas i detta val.

 

Valdeltagandet i EU-valet är lägre än i de allmänna valen till riksdag, landsting och kommunfullmäktige i Sverige. 2014 var valdeltagandet i de allmänna valen i Sverige 85,8 % av alla röstberättigade, medan valdeltagandet i valet till Europaparlamentet 2014 var 51.07 % av alla röstberättigade.


Länk till hemsidan för registrering.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Mer information om Europaparlamentet.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Den här gången röstar jag!