Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2018-09-17 av Freja Hagsund

Tillståndet i unionen - linjetal av EU-kommissionens ordförande

Hur mår EU idag? EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker höll onsdagen den 12 september sitt årliga tal om tillståndet i unionen. Inför Europaparlamentet i Strasbourg beskrev Juncker sin vision för unionens framtid: ”Tid för ett suveränt EU”.

Talets innehåll

 

Det övergripande temat i linjetalet var europeisk suveränitet. Juncker sa bland annat att ”Denna övertygelse om att ”enade vi stå” är själva grunden i vad det innebär att vara en del av Europeiska unionen.” Då detta var det sista talet om tillståndet i unionen innan EU-valet nästa år så gavs även valet ett särskilt fokus i talet. Inom ramen av ett enat och aktivt EU uppmärksammade Juncker flera ämnen:


· Säkerhetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


· Migrationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


· Afrikalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


· Beslut med kvalificerad majoritet i den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitikenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


· Sommartidlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


· Ekonomilänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Reaktioner


Förslaget om att EU bör investera mer i relationen med Afrika har fått uppmärksamhet. EU föreslår en ny allians för hållbara investeringar och jobb mellan EU och Afrika, som en del i att stärka relationen mellan de två parterna. Juncker nämnde även att han vill se ett frihandelsavtal mellan EU och Afrika.


Under talet gav Juncker även ett förslag om att omsätta intentionerna från toppmötet i Göteborg förra året till bindande lagstiftning. Det skulle innebära att de 20 principer för bättre arbets- och levnadsvillkor som ingår i den sociala pelaren skulle bli bindande. Svenska EU-parlamentsledamöter från de två största svenska partierna har dock ställt sig kritiska till förslaget.

 

Talet om tillståndet i unionen

 

Talet om tillståndet i Unionen (State of the Union address) hålls sedan 2010 årligen av Europeiska kommissionens ordförande. Ordföranden talar inför Europaparlamentet och efter talet följer en debatt i parlamentet. Talet ska behandla frågor om unionens nuvarande situation och framtida utmaningar. Förra årets tal fokuserade på ”ett mer enat, starkare och mer demokratiskt EU”.


Följ länken för att se eller läsa talet, och för mer information.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Jean Claude Juncker