Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2018-09-06 av Freja Hagsund

Europaåret för kulturarv 2018

Temat för Europaåret 2018 är ”Vårt kulturarv: där historien möter framtiden”. Europaårets mål är att få fler människor att upptäcka och engagera sig i Europas kulturarv och att stärka känslan av att tillhöra en europeisk gemenskap. I hela Europa anordnas det därför evenemang som ska få människor att känna större delaktighet i det gemensamma kulturarvet. Den 7-9 september är det även Kulturarvsdagen i Sverige, med över 350 planerade aktiviteter för att fira både Europaåret och Kulturarvsdagen.  

Europaåret för kulturarv

Kulturarvsdagen är en del av de europeiska kulturarvsdagarna (European Heritage Days) som firas årligen i september runt om i hela Europa.


Några av aktiviteterna i Skåne i år:

 

  • Hantverksdag på Ola Ols i Killhult (söndag 9/9, Hörby)
  • Vandring utmed "Brottets Bana" från Höörs Mölla (söndag 9/9, Höör)
  • Motorfabriken Göta, ett levande industrimuseum (söndag 9/9, Osby)


Se allt som händer i Skåne 7-9 septemberlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Samtliga EU-institutioner arrangerar också kulturarvsevenemang under Europaåret 2018, och kommissionen kommer i samarbete med Europarådet, Unesco och andra partner även att genomföra tio långsiktiga projektlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. EU finansierar även olika projekt kopplade till kulturarvet inom programmen Erasmus+länk till annan webbplats, Europa för medborgarnalänk till annan webbplats, Horisont 2020länk till annan webbplats och andra EU-program.

 

Läs mer om dessa härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Mer information om Europaåret för kulturarv 2018. länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Bakgrund: Europaår


Europaår har funnits sedan 1983 och syftar till att skapa dialog och kunskap genom att lyfta fram ett visst tema. Europaåret skickar också en stark politisk signal från EU-institutionerna och medlemsländerna om att de tänker behandla frågan i sin politik. Detta Europaår fokuserar på kulturarv, tidigare teman har varit bland annat utvecklingssamarbete, medborgarna och aktivt åldrande.

 

Temat väljs genom att EU-kommissionen föreslår ett ämne, som sedan godkänns av EU-parlamentet och EU:s medlemsländer.