Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2018-08-16 av Freja Hagsund

Valinformation på lätt svenska

Många nya svenskar kan rösta i kommunvalet i år. Torsdagen den 23 augusti kommer Zeinab El-Mestrah till biblioteket för att att informera om valet till kommunen för nyanlända. Zeinab talar svenska, engelska och arabiska och det kommer även finnas en persisk tolk på plats.

Fler utländska medborgare med rösträtt

För att rösta i riksdagsvalet måste man vara svensk medborgare, men i val till kommun- och landstingsfullmäktige får även utländska medborgare rösta. Det gäller folkbokförda medborgare från EU-länder, Norge, Island samt övriga utländska medborgare som varit folkbokförda i Sverige i tre år i följd inför valet.

 

I valet 2018 motsvarar det antal utländska medborgare som får rösta i val till kommunfullmäktige 7,4 procent av samtliga röstberättigade. Detta är en ökning med 1,4 procentenheter sedan valet 2014.

 

Mer information hittar du på SCB:s hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Projektet Nordöstra Skåne röstar

Förstagångsväljare och utrikes födda deltar i lägre utsträckning i de allmänna valen än andra grupper av befolkningen. Dessa är också målgrupperna för projektet "Nordöstra Skåne röstar" som drivs av Europa Direkt i Hässleholm och finansieras av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

 

Projektet är aktivt i kommunerna i nordöstra Skåne och  sprider information om demokrati, val och Sveriges politiska system.

Valinformation på lätt svenska