Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2018-08-08 av Kenneth Englund

Nu invigs Hässleholms nya centrum för återbruk

Med tre verksamheter i gång och alla bitar på plats invigs den 14 augusti Magneten – Hässleholms nya Vintagecentrum. Under samma tak i Norra Skånehuset finns nu ett Makerspace, en Återbruksbutik och en Återvinningspunkt. Här kan du umgås, fynda second hand, laga trasiga saker och återvinna avfall.

Bild på trasig cykel att reparera.

Foto: Sarah Berg

 

Ökad återanvändning

- I sommar har Magneten haft smygöppet med många positiva besökare som hälsat på oss. Vi är därför extra glada att nu kunna öppna upp på riktigt. Den 14 och 16 augusti bjuder vi alla besökare på fika, säger Matilda Ehnberg.

 

Matilda är projektsamordnare på Hässleholm Miljö AB som tillsammans med RSFI driver Magneten. Verksamheten ska bidra till att öka återanvändningen i kommunen och att Hässleholm ska klättra uppåt i Avfallstrappanlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Skapa och laga

I Magnetens Makerspace-del har besökare möjlighet att vara kreativa och skapa eller laga saker som man tagit med sig eller bytt till sig genom Återbruksbutiken.

 

Här finns textilrum, cykelverkstad, keramik-ateljé, metallverkstad, måleriavdelning, snickeriverkstad och plaståterbruksstation.

 

Fynda och återvinn

I Återbruksbutiken kan man fynda second-hand eller bli av med något som man tröttnat på. Regeln är att det ska kunna tas i handen, såsom en väska eller en pall. Butiken är kontantfri och fungerar genom byteshandel.

 

Återvinningspunkten är ett komplement till kommunens återvinningscentraler för den som bor i lägenhet, inte har tillgång till bil eller bara ska slänga mindre mängder avfall.

 

Magneten drivs av Hässleholm Miljö och RSFI som är ett projekt finansierat av Europiska socialfonden. I projektet RSFI (Resurs, Språk, Friskvård, Integration) testas nya metoder för lärande och integration. Öppettider är tisdagar och torsdagar kl. 14-18 och var fjärde lördag i månaden kl. 10-14.