Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2018-07-18 av Freja Hagsund

EU-kommissionen dömer Google till böter

Efter flera års granskning dömer EU-kommissionen Google till böter motsvarande 45 miljarder kronor för att ha utnyttjat sin ledande marknadsställning. Google har meddelat att man tänker överklaga domen till EU-domstolen.

EU-kommissionen anser att Google utnyttjat sin dominerande ställning och snedvridit konkurrensen på följande tre områden:


1. Google kräver att tillverkare förinstallerar appen Google Search och Googles webbläsare (Chrome) som ett villkor för att de ska få licens till Googles appbutik (Play Store).

 

2. Google har betalat vissa stora tillverkare och mobilnätsoperatörer i syfte att uteslutande förinstallera Google Search på sina enheter.

 

3. Google har hindrat tillverkare att utveckla och distribuera konkurrerande Android-operativsystem.


Omkring 80 procent av alla smarta mobilenheter, i Europa och globalt, använder i dag Android. Google har menat att man ämnar överklaga beslutet till EU-domstolen. Om de fälls kommer bötesbeloppet betalas ut till EU:s medlemsländer.

 

Google har tidigare dömts till böter av EU-kommissionen. Förra året betalade Google motsvarande 23,6 miljarder kronor till EU, efter att ha missbrukat sin dominerande ställning på internet och manipulerat sökresultat genom att främja sina egna tjänster vid prisjämförelser vid nätshopping. Denna bot var den största dittills som EU utdöms för missbruk av marknadsdominans.

 

Läs mer på Europaportalens hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster