Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2018-06-26 av Freja Hagsund

Mindre än ett år till valet till Europaparlamentet

Den 26 maj 2019 hålls nästa val till Europaparlamentet. I senaste valet, 2014, röstade endast 51% av de röstberättigade svenskarna. Även om detta är ett relativt högt deltagande är Sverige det land i EU där röstdeltagandet skiljer sig mest mellan det nationella valet och EU-valet.

Europaparlamentet lagstiftar, tillsammans med ministerrådet, om de allra flesta av EU:s lagar. Europaparlamentet består för närvarande av 751 ledamöter från alla EU:s medlemsländer, varav 20 ledamöter från Sverige.

 

I och med Storbritanniens utträde ur EU kommer antalet ledamöter i Europaparlamentet minska till 705 och Sverige kommer få ytterligare ett mandat. Den 26 maj 2019 väljer vi i Sverige alltså vilka 21 ledamöter vi skickar för att representera oss i EU:s förhandlingar.

 

Du kan hjälpa till att öka valdeltagandet i 2019 års Europaparlamentsval genom att delta i kampanjen thistimeimvoting.eulänk till annan webbplats!


Europaparlamentet har ett representationskontor i Stockholm där du kan få mer information.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Europaparlamentet