Use Google to translate the web. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00


Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Senast publicerad 2018-07-02 av Caroline Wendel

Ytterligare steg mot fossilbränslefrihet

Tack vare projektet Fossilbränslefria kommuner har tio skånska kommuner minskat sin förbrukning av diesel med 6,4 miljoner liter på två år. Det motsvarar 100 000 resor med dieselbil tur och retur mellan Malmö och Stockholm.

Fossilbränslefria kommuner

Tio skånska kommuner medverkar i projekten: Båstad, Kristianstad, Helsingborg, Hässleholm, Eslöv, Höör, Lund, Malmö, Trelleborg och Tomelilla.

 

- Vi har sett positiva förändringar i kommunen under det här projektet, samtidigt som vi har en bit kvar till att vi är fossilbränslefria i Hässleholm. Vår största utmaning i det fortsatta arbetet är att minska vår användning av fossila bränslen till transporter, berättar Caroline Wendel.

 

Framgångsfaktorer

Det är inte bara kravställningar och riktlinjer som gör det möjligt för kommunerna att bli fossilbränslefria. Det är framförallt alla medarbetare i kommunerna som är kuggarna i hjulet; det är de som testar att tanka gas för första gången; de som cyklar i ur och skur; och det är de som arbetar in miljökrav i nya upphandlingar.

 

I rapporten ”Sista stegen mot fossilbränslefrihet” lyfter Hässleholm fram berättelsen om att Hässleholm Miljö AB har gått från diesel i sina fordon till HVO (biodiesel). Vilket gör stor skillnad för klimatet.

 

Årets rapport

Rapporten Sista stegen mot fossilbränslefrihet länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterberättar om de framsteg som gjorts under 2017 och kan laddas ner på Länsstyrelsens webbplats .

 

I rapporten finns bland annat statistik över hur anställda i Hässleholms kommun reser till Stockholm, hur mycket körning med privat bil i tjänsten som görs, samt hur stor andel fossilbränslefritt drivmedel som kommunen köper in.

 

Finansiering och mål

  • Fossilbränslefria kommuner i norra Skåne och Fossilbränslefria kommuner i södra Skåne (2016–2019) finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, Region Skåne via Klimatsamverkan Skåne, Länsstyrelsen Skåne, deltagande kommuner.
  • Slutresultaten från projektet kommer att presenteras våren 2019.
  • Gemensamt projektmål: 50% fossilbränslefritt drivmedel i egna transporter; 90% fossilbränslefri uppvärmning; 100% fossilbränslefri el.

Kontakt

Caroline Wendel, lokal projektledare, 0451 – 26 83 29

Navigera vidare:

Kontakt

Hässleholms kommun
Stadshuset
281 80 Hässleholm
Besöksadress och öppettider

Växel: 0451-26 70 00
Org.nr: 212000-0985
Kontakta kommunen

Sociala medier

Twitter
Facebook
Instagram
Youtube
Illustration över Hässleholms kommun
Illustration över Hässleholms kommun