Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2018-05-21 av Freja Hagsund

Vad vill våra svenska partier med EU?

Inför valet i september bjuder EU-kommissionen i Stockholm in representanter från alla riksdagspartier för att lyfta EU-frågan i svensk politik.

Först ute var Liberalernas partiledare Jan Björklund som besökte Europahuset den 8 maj. Han pratade om ett ökat samarbete med Tyskland och Frankrike, men också inom försvarsområdet och asylpolitiken. Björklund vill även att Sverige går med i valuta- och bankunionen.


Moderatledaren Ulf Kristersson var på Europahuset den 16e maj och berättade om att han vill ha se ett ökat fokus på frihandel, klimat, migration och säkerhet. Kristersson pratade om sex områden där han vill gärna se större europeiska samarbete: fred och säkerhet, miljö och klimat, frihandel och gemensam konkurrenskraft, forskning och utveckling, gränsöverskridande lag och ordning samt gränskontroll, migration och asylmottagande.

 

Den 18e maj var det Europaparlamentarikern Fredrick Federleys (C) tur. Han pratade mycket om EU-kommissionens förslag till långtidsbudget och att Centerpartiet lägger stor fokus på just budgetfrågan, men också på miljön och klimatet.


Näst på tur är Lars Adaktusson, Europaparlamentariker för Kristdemokraterna och Jens Holm från Vänsterpartiet.


Bakgrund

Det svenska valet har en stor påverkan på EU, genom ministerrådet. Ministrar från varje EU-land diskuterar och förhandlar EU-kommissionens förslag, tillsammans med Europaparlamentet. Innan beslutet tas i ministerrådet stämmer den svenska regeringen av frågan med riksdagen EU-nämnd.

 

Europahuset i Stockholm är huvudkontor för Europaparlamentet och EU-kommissionens representation i Sverige. I Europahuset finns det infocenter, utställnings- och konferenslokaler. Kontoret är till för att sprida kunskap om EU, främja dialog och debatt om EU-relaterade politiska frågor, anordna seminarier och studiebesök, mm.

Läs mer om Europahuset och aktuella händelser härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Läs mer om ministerrådet härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Länk till inspelade seminarier med:

 

Jan Björklundlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Ulf Kristerssonlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster