Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2018-05-07 av Caroline Wendel

Energirådgivare satsar på solel

Solel är under 2018 – 2019 i fokus för Caroline Wendel, kommunal energi- och klimatrådgivare i Hässleholms kommun. Hon deltar i ett nationellt projekt för att informera villaägare, företag och organisationer om solceller. Projektet utförs på uppdrag av Energimyndigheten och ingår i en större satsning på att stärka den kommunala energi- och klimatrådgivningen.

 

”Insatsprojekt solel” har precis dragit igång och pågår till hösten 2019. Inom projektet utför de kommunala energi- och klimatrådgivarna en rad aktiviteter, såsom föreläsningar, studiebesök och rådgivning kring solceller. Informationssatsningen är riktad till villaägare, små- och medelstora företag samt till organisationer, exempelvis bostadsrättsföreningar, i kommunerna.


I Hässleholms kommun startade projektet med en föreläsning om solceller förra veckan.

 

Vi hade cirka 125 solcellsintresserade på plats för att höra Cerina Wittbom från Solar Region Skåne föreläsa. Efter föreläsningen fanns det möjlighet att ställa frågor till föreläsaren och till mig, berättar Caroline Wendel. De som ville kunde också prata med några av de solcellsföretag som var på plats.

 

Priset på solceller har gått ner kraftigt de senaste åren vilket har gjort tekniken mer tillgänglig. Prisnedgången har, tillsammans med det investeringsstöd på 30 % som finns för installation av solceller, gjort att allt fler fått upp ögonen för tekniken.

 

Solceller är idag en lönsam investering för många, menar Caroline Wendel och påpekar:


Intresset för solceller är väldigt stort och det är inte bara de med ett tak i perfekt söderläge som kan skaffa solceller. Öst och väst kan också gå bra, och ger till och med en bättre matchning mot konsumtionen i till exempel villor där mest el används på för- och eftermiddagen. Det viktiga är att taket inte skuggas för mycket.

 

Det är andra gången som energi- och klimatrådgivarna jobbar med nationella insatsprojekt. Förra årets insatsprojekt inom solel fokuserade bara på villaägare, berättar Caroline Wendel.

 

Det var både roligt och givande att vara med i förra årets insatsprojekt. Den här typen av projekt ger oss möjlighet att under en begränsad tid fokusera lite extra på ett område och att fördjupa våra kunskaper. Vilket leder till att vi kan erbjuda bättre rådgivning. Jag ser fram emot att fortsätta arbeta med solceller i år och gillar att Energimyndigheten har utökat målgruppen med små- och medelstora företag samt organisationer.

 

Är du nyfiken på solel, behöver mer information och vill få några tips på vägen? Som privatperson, företag eller organisation är du varmt välkommen att ta kontakt med Hässleholms kommuns energi- och klimatrådgivare Caroline Wendel, 0451-26 83 29.

 

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, företag, bostadsrättsföreningar och organisationer. Rådgivning kan ske via telefon, e-post eller besök.