Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2018-04-27 av Freja Hagsund

 Vaccinmisstro oroar EU

Vaccination är ett av de främsta verktygen för folkhälsa och förebyggande av sjukdomar, men det finns en ökande skepticism mot vaccin i många av EU:s medlemsländer. EU-kommissionen ser en stor fara i detta och har tagit fram ett antal rekommendationer till medlemsländerna för att öka andelen som vaccinerar sig och sina barn.

Som ett exempel har antalet fall av mässling ökat kraftigt under de senaste åren, en sjukdom som kan förebyggas med hjälp av vaccin. Enligt EU:s hälsokommissionär Vytenis Andriutaitis kan misstro mot vaccin botas med hjälp av bättre information och ökad kunskap:

 

”Felaktig information från vaccinationsförnekare och spridandet av falska nyheter har resulterat i misstro till vetenskap och bristande kunskap”


EU-kommissionens rekommendationer handlar bland annat om att utbilda hälso- och sjukvårdspersonal att hantera ”vaccinationsmotståndare”, ta fram nationella vaccinationsplaner och att utöka internationellt samarbete inom detta område.


Hälso- och sjukvårdsfrågor är ett område där EU har mycket begränsad kompetens att reglera, eftersom dessa beslut fattas på nationell och regional nivå. Däremot spelar EU en viktig roll i samordning och att möjliggöra för samarbete mellan EU-länder, vars hälso- och sjukvårdssystem står inför liknande utmaningar.


Den europeiska myndigheten för förebyggande och kontroll av sjukdomar, ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control),länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster ligger i Stockholm. Myndigheten arbetar framför allt med att övervaka och bidra till att förebygga olika sjukdomsutbrott och gränsöverskridande pandemier.


Mer information hittar du på Europaportalens hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster