Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2018-04-25 av Kenneth Englund

Förbered dig inför att kopparnätet stängs ner

Telia har tidigare meddelat att de planerar att stänga ner telestationer och det gamla kopparnätet i delar av Hässleholms kommun under september 2019. Kommunen uppmanar därför invånarna som påverkas av detta att i god tid se över andra möjligheter för telefoni och internetuppkoppling. Ett alternativ är kommunens fibernät.

Det gamla kopparnätet är föråldrat och klarar inte av dagens krav för snabba, driftsäkra och stabila kommunikationstjänster. Därför stänger Telia ner delar av kopparnätet för att istället satsa på moderna lösningar via fiber- och mobilnätet. Bland annat Emmaljunga, Verum och Matteröd påverkas av nedstängningen av telestationer den 30 september 2019. Hela listan på vilka orter som nedstängningen berör hittar du på Telias webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Där hittar du också mer information om hur processen går till och vad du som kund behöver göra.


- Vi har full förståelse för att man satsar på bättre lösningar än det gamla kopparnätet, men vi uppmanar Telia att inte släcka ner det gamla nätet innan det finns fullgoda alternativ för stabila kommunikationstjänster åt våra invånare, företag och viktiga samhällsfunktioner. Oavsett om våra invånare väljer kommunens fiber eller någon annan aktör på marknaden, kommer inte fibernätet vara fullt utbyggt på flera år, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M).


Rådgivning

Om du vill ha rådgivning kring vilka alternativ som finns när kopparnätet försvinner, kan du vända dig till Telekomguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Telekomguiden är en operatörsneutral tjänst där du kan få vägledning kring olika kommunikationstjänster.


Hässleholms kommun erbjuder fiber

Utbyggnadsplanen för kommunens fibererbjudande hittar du på Hässleholms fibernäts webbsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Arbetet pågår just nu på flera orter, medan andra påbörjas först under de kommande åren.


- Kommunen har hela tiden arbetat för att kunna erbjuda fiber till alla kommunens invånare så fort som möjligt. Men Hässleholms kommun är en stor kommun till ytan, och därför kommer det ta tid innan vi har nått alla delar, säger Lars Johnsson (M).