Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2018-04-24 av Freja Hagsund

EU-kommissionen föreslår ökat skydd för visselblåsare

Det nya lagförslaget kommer efter den senaste tidens avslöjanden om Cambridge Analytica, Panamadokumenten och Luxleaks. Sverige har redan ett brett skydd för visselblåsare, men i nuläget säkerställer endast 10 av EU:s 28 medlemsländer att visselblåsare är fullständigt skyddade.

Förslaget som läggs fram kommer att garantera en hög nivå av skydd för visselblåsare som rapporterar överträdelser av EU-rätten. Det ska finnas säkra kanaler för rapportering, både inom en organisation och till myndigheter. Visselblåsaren ska också skyddas mot uppsägning och andra former av repressalier. Nationella myndigheter ska ansvara för att informera medborgare och utbilda myndigheter i hur de ska hantera visselblåsare.

 

EU-kommissionens första vice ordförande Frans Timmermans säger:

 

"Många skandaler på senare tid kanske inte hade avslöjats om inte insiders hade vågat prata. Men de som gjorde det tog stora risker. Om vi kan skydda visselblåsare bättre kan vi bli bättre på att upptäcka och förebygga skador för allmänintresset, som bedrägeri, korruption, företags skatteflykt eller skador på folkhälsan och miljön. Det bör inte straffa sig att göra rätt. Dessutom skyddar dagens förslag de som agerar som källor till undersökande journalister, vilket bidrar till att säkerställa att yttrandefriheten och mediefriheten försvaras i Europa."


Lagförslaget ska nu behandlas av Europaparlamentet och ministerrådet och förhoppningen är att den nya lagen ska antas innan EU-valet i maj 2019.


Mer information hittar du på EU-kommissionens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och på Europaportalenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.