Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2018-04-16 av Freja Hagsund

Svensk arbetsmarknad oroas av ökad EU-styrning

Senaste EU-förslagen inom den sociala pelaren oroar svenska fack och arbetsgivare. De kommer att lobba för att de nya reglerna inte ska påverka den svenska modellen.

Både fack och arbetsgivare i Sverige vill se till att de nya sociala riktlinjer som EU vill införa inte påverkar Sveriges lagar och regler.

 

Europaportalen har intervjuat arbetsmarknadens parter som är överens om att den sociala pelaren är en av de viktigaste frågorna för framtiden. Flera är rädda att de nya förslagen från EU kommer att påverka den svenska kollektivavtalsmodellen.

 

Sophia Bengtsson, som är ansvarig för EU-frågor på Svensk Näringsliv, anser att Sveriges arbetsmarknadsmodell fungerar bra och EU bör inte reglera det.


EU-kommissionen har lagt fram nya förslag på arbetsmarknadsområdet, till exempel bättre villkor för europeiska arbetstagare och en europeisk arbetsmyndighet. TCO, tjänstemännens organisation, välkomnar förslag som en form av instrument som kan vara vägledande men är TCO är samtidigt skeptiska till förslag som rör arbetsvillkor.

 

"Vi vänder oss framför allt emot en europeisk definition av arbetstagarbegreppet och inskränkningar i arbetsmarknadens parters möjlighet att i avtal reglera arbetsvillkoren. Vi jobbar nu för fullt med att påverka Europaparlamentet och rådet i denna fråga", säger TCO:s Europachef Per Hilmersson.

 

För mer information, läs Europaportalens artikel härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Mer information om den sociala pelaren hittar du härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.