Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2018-04-04 av Freja Hagsund

Sverige klarar EU:s sysselsättningsmål

EU:s statistikbyrå Eurostat har presenterat en ny rapport om sysselsättning i EU-länder. Rapporten visar stora skillnader i sysselsättningsgrad, både mellan och inom europeiska länder. Sverige är ett av de EU-länder med störst andel i arbete.

Rapporten visar hur sysselsättningsgraden fördelas över samtliga 270 statistiska regioner som EU-länderna delas in i. Åland, en liten finsk ö utanför Sverige, har dubbelt så många i arbete (86 procent) jämfört med den regionen i EU med högst arbetslöshet: syditalienska Kalabrien (43%). Regioner i Sverige, Storbritannien och Tyskland dominerar med högst antal sysselsatta i EU.


Sverige delas in i åtta regioner och skillnaden mellan dessa är väldigt små. Mellan Stockholm, som har högst sysselsättningsgrad (83 procent), och Sydsverige, som har lägst är det bara 5 procentenheters skillnad. I Italien är skillnaden över 35 procentenheter.


EU:s mål, enligt tillväxtstrategin Europa 2020, är att ha en sysselsättningsgrad på minst 75 procent till år 2020. I Sverige klarar alla åtta regioner redan det målet. Förutom Sverige är det Danmark, Nederländerna, stora delar av Centraleuropa och Storbritannien som klarar det målet. Det framkommer också att det har skett en ökning av sysselsättningsgraden i EU sedan 2000.

 

Läs mer härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Källa: Eurostat, Grafik: Europaportalen

Källa: Eurostat, Grafik: Europaportalen