Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2018-01-29 av Josefine Smith

Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning 6 februari.

Internationella dagen för nolltolerans mot kvinnlig könsstympning infaller den 6 februari. I samband med detta uppmärksammar ledamöter av europaparlamentet kravet på stopp för den barbariska metod som praktiseras världen över.

I världen beräknas så många som 200 miljoner kvinnor leva med konsekvenserna av kvinnlig omskärelse. Inom EU beräknas siffran till omkring 500 000 kvinnor som utsatts för omskärelse och ytterligare 180 000 riskerar att utsättas varje år. FN beräknar att kvinnlig omskärelse skulle kunna upphöra att existera inom loppet av en generation. 2013 presenterade EU en ny strategi för att få stopp på kvinnlig omskärelse.


Nu vill ledamöter att EU-kommissionen gör en utvärdering och utvecklar strategin till att innehålla högsta skyddsnivåer för asylsökande som riskerar kvinnlig omskärelse, bättre utbildning för involverade personer och uppmaning till medlemsländerna att vara mer vaksamma för upptäckandet, utredandet och lagföring av kvinnlig omskärelse.

– Kultur, traditioner, religion eller så kallad ”heder” kan aldrig rättfärdiga några våldsakter mot kvinnor, säger ordförande för jämställdhetsutskottet Vilija Blinkevičiūtė.

 

Läs mer här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster