Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2017-12-19 av Josefine Smith

PESCO – komplement eller konkurrens för NATO?

Diskussioner om ett ökat försvarssamarbete inom EU har varit en fråga i flera decennier och i Lissabonfördraget kom för första gången tydliga indikationer på att ett Europeiskt försvar kan komma att implementeras. I veckan signerades Pesco (Permanent Structured Cooperation) som innebär ett fördjupat försvarssamarbete mellan 25 medlemsländer vilket kan ses som ett steg i rätt riktning för ett gemensamt och fördjupat försvarsarbete inom EU.

Liknande initiativ som Pesco har tagits tidigare men resultaten av dessa har inte nått några större framgångar och det är upp till bevis om Pesco kommer ge några direkta effekter eller inte. Enligt Matilda Karlsson, projektledare på Folk & Försvar, är det många delar som behöver klaffa för att Pesco ska kunna fungera i praktiken trots att det finns en vilja hos EU:s medlemsländer att denna gång lyckas. På frågan om Nato kan riskera att bli utkonkurrerad så tror Karlsson istället att Pesco inledningsvis kommer fungera som ett komplement till Nato och vara en extra säkerhetslina för länderna som valt att ingå i samarbetet. Vad vi däremot inte kan veta idag är hur Pesco kan komma att se ut om 10-15 år.


Så varför Pesco? Opinionsmätningarna visar att allt fler EU-medborgare vill se ett säkrare Europa med ökat samarbete. EU:s redan etablerade gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik är ett av de politikområdena som har högst stöd inom EU med mer än 75% av EU-medborgarna som anser att samarbetet är gynnsamt för unionen. Omvärldssituationen har satt press på EU att agera inom det säkerhetspolitiska området och Pesco är en viktig del i för att få start på kugghjulet.


Vill du veta mer om Pesco och vad det innebär? Tryck här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster