Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2017-12-10 av Gunvor Borre

Bergmanska förskolan uppmärksammades i Modern barndom

En artikel om det pedagogiska arbetet vid Bergmanska förskolan i Vinslöv publicerades i tidningen Modern barndom under hösten 2017. Modern barndom är Reggio Emilia Institutets tidning. Artikeln handlar om barnens forskning kring fåglar och deras olika sätt att flyga.

Bergmanska förskolan i Vinslöv arbetar utifrån Reggio Emilias pedagogiska filosofi, som bygger på att barn ses som kompetenta. Alla barn föds med en stark inneboende drivkraft att utforska världen. Lyssnande, pedagogisk dokumentation och reflektion är några kännetecken.

 

I artikeln, vars rubrik är ”Nu flyger den”, beskrivs Bergmanska förskolans arbete med olika fåglar och vad det är som gör att de kan flyga. Projektet inleddes med att personalen observerade barnen, när de var ute i naturen. Fokus låg på att studera vad som fascinerade barnen och vad de ville undersöka och veta mer om. Barnens hypoteser och faktainsamling från böcker och digitala källor kopplades samman. Dokumentation gjordes genom att fotografera och observera barnen. Barnen återgav fåglars rörelser i form av bland annat teckningar och lera för att ytterligare befästa sina teorier.

 

- Estetiska lärprocesser och estetiskt skapande är en kunskapsväg i barns lärande och det kan lyfta annat lärande”, menar Carina Olofsson, utbildad ateljerista anställd vid Bergmanska förskolan.

 

Barnen skrev ned sina egna och kamraternas upptäckter. Dagliga samtal fördes kring barnens frågor och funderingar om bland annat ”tänk om jag kunde flyga, då skulle jag….”.

 

- Estetiska dimensioner är viktiga för att kunna väcka förundran och magi. Vi vill föra in skönheten i allt vi gör, säger Carina Olofsson.

 

Mer information om Reggio Emilia Institutet finns på http://www.reggioemilia.se/länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.