Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2017-10-12 av Ludvig Einarsson

Dawit Isaak en av finalisterna till Sacharovpriset 2017

Dawit Isaak, Aura Lolita Chavez Ixcaquic och den demokratiska oppositionen i Venezuela är finalister till årets Sacharovpris där vinnaren utses den 26 oktober.

Den svensk-eritreanska journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan 2001 efter att ha arresterats vid ett politiskt tillslag. Aura Lolita Chavez Ixcaquic från Guatemala kämpar för att skydda naturresurser och Quiché-folkens mänskliga rättigheter. Den demokratiska oppositionen i Venezuela kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter i ett alltmer instabilt politiskt och socialt klimat.


Priset delas varje år ut av Europaparlamentet till minne av den ryske fysiken och människorättskämpen Andrej Sacharov. Sacharovpriset delas ut till individer eller organisationer som gjort särskilda insatser för mänskliga friheter och rättigheter och årets ceremoni äger rum den 13 december i Europaparlamentet. Förra årets vinnare var Nadia Murad och Lamiya Aji Bashar som uppmärksammar Islamiska statens (IS) våld och brutalitet mot det yazidiska folket.