Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2017-05-15 av Hanna Gardell

I Hässleholms kommun får man mycket livskvalitet för pengarna

När nyhetsmagasinet Fokus rankar Sveriges 290 kommuner utifrån var det är bäst att bo hamnar de stora städerna i topp totalt. Men när hänsyn tas till bopriser vänds kartan upp och ner. Hässleholm rankas som en av de bästa kommunerna i Skåne och Sverige när man viktar livskvalitet med bostadspriserna.

 

Hässleholms kommun har under flera år hamnat i den övre halvan i Fokus ”Bäst att bo”-mätning. I år får Hässleholm den totala placeringen 106. I kategorin "här får man mest för pengarna" rankas Hässleholm som tjugonde bästa kommun i Sverige och andra bästa i Skåne.


Rankingen tittar på en rad olika variabler, bland annat ”att vara ung”, ”att vara äldre”, ”att ha familj” och ”att arbeta”. Olika nyckeltal sätter tillsammans en indikator och rangordning på varje huvudområde. Inom kategorin ”att ha familj” tittar man exempelvis på nyckeltal som befolkningsökning, andelen föräldradagar uttagna av män, mobbing, arbetslöshet och variation av konsumtionstjänster.


- Det är ingen skönhetstävling. ”Bäst att bo” handlar om att sätta siffror på livskvalitet, säger Charlotta Melander, professor i nationalekonomi och en av de forskare som ligger bakom mätningen. Charlotta Melander har tidigare besökt Hässleholms kommun i en workshop med kommunens ledningsgrupper i syfte att öka kommunens attraktivitet.


- Kommunen och näringslivet skapar spelplanen där människor kan utvecklas och leva sina liv. Men det är människorna själva som skapar platsen, kvarteret, byn, staden och kommunen. Det är deras idérikedom, samarbetsförmåga och öppenhet för det nya som gör en plats trivsam, säger Bjarne Öhrling, projektledare på Hässleholms kommuns tillväxtavdelning.


Hässleholms kommun ligger bra till inom områdena ”att vara ung” och ”att vara äldre”. Inom områden som ”att ha familj” och ”att arbeta” är kommunen en genomsnittskommun enligt mätningen.

 

Läs mer i Fokus undersökninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster