Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2017-03-06 av Elida Cimic

Stort intresse för innovation när svenskt gymnasiemästerskap avgjordes i Hässleholm

Plan T, GPS Solar System och Höj/Sänk.

Plan T, GPS Solar System och Höj/Sänk går vidare till riksfinalen i Stockholm.

Regionfinalen för det svenska gymnasiemästerskapet för innovatörer ägde rum på Norra Station i Hässleholm i torsdags. Plan T, GPS Solar System och Höj/Sänk går nu vidare till riksfinalen som går av stapeln i Stockholm på Tekniska Museet den 23 mars.

I torsdags samlades UF-företag från Hässleholm, Ystad, Trelleborg, Eslöv och Helsingborg på Norra Station för att delta i Blixtlåset – svenska gymnasiemästerskapen för innovatörer. Blixtlåset är en mötesplats för alla inom gymnasiesverige som vill satsa på idéburet lärande genom kreativa och utvecklande projekt. Under dagen presenterade lagen sina idéer för alla besökare men även för en jury som bestod av representanter från näringslivet, universitet och skolvärlden. På plats fanns allt från enkla vardagsprodukter till komplicerade tekniska lösningar. 34 lag från Teknikprogrammet och ett lag från Handels- och administrationsprogrammet deltog, sammanlagt 167 elever. Plan T från Trelleborg kom på första plats med en sensor som mäter fuktigheten i jord och skickar signaler när växter behöver vatten. På andra plats kom GPS Solar System från Helsingborg med en solpanel kopplad till en GPS. Höj/Sänk UF från Hässleholms Tekniska Skola kom på tredje plats med ett höj- och sänkbart datorställ av återvunnet material.


Rekordmånga lag deltog på Blixtlåset, vilket visar på det stora intresset för innovation och entreprenörskap bland ungdomar i regionen. Hässleholms kommun satsar på ungt företagande och vill ge gymnasieelever utlopp för sin kreativitet och uppfinningsförmåga. Ambitionen är att bygga ett nätverk mellan näringslivet och unga entreprenörer i Hässleholm. Ett flertal tävlande lag i Blixtlåset och UF-företag från Hässleholms Tekniska Skola har utvecklats till framgångsrika verksamheter och en del elever arbetar med produktutveckling idag. Det visar på vårt växande näringsliv i området. Hässleholms kommuns projekt Framtidens Teknikutbildningar och Teknikcollege …Hässleholm nästa, var värdar för Blixtlåset. De ser Blixtlåset som en satsning för att inspirera och väcka ungdomars intresse för industriteknikbranscherna.

 

Det är en stor ära för Hässleholms kommun att vara värdar för Blixtlåset när HTS har 5- års jubileum i tävlingen. Det känns också otroligt spännande att Hässleholm skickar ett UF- företag från Handels- och administrationsprogrammet till riksfinalen i StockholmCarina Lengbrant Malmberg, Samordnare Teknikcollege ...Hässleholm nästa.


Parallellt med Blixtlåset arrangerade Teknikcollege …Hässleholm nästa även en teknikmässa för elever i årskurs 6. Där kunde eleverna testa olika tekniska lösningar som bland annat svetssimulator, programmering, elkopplingar, Sphero, Rubiks kub, Beetbot/Bluebot, 3D-modellering och att designa och tillverka egna pins. Teknikmässan lockade 64 elever från Västerskolan, Grönängsskolan, Furutorpskolan i Hässleholms kommun och målsättningen är att kunna arrangera ytterligare mässor för fler elever. Vi vill locka och inspirera elever från tidig ålder att intressera sig för teknik” Carina Lengbrant Malmberg.


För mer information kontakta:


Carina Lengbrant Malmberg, Samordnare Teknikcollege

Tel 0709-717059, carina.lengbrant.malmberg@hassleholm.se