Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2017-02-27 av Elida Cimic

Svenskt gymnasiemästerskap för innovatörer i Hässleholm den 2 mars

Regionfinalen för innovationstävlingen Blixtlåset arrangeras i Hässleholm den 2 mars på Norra Station. Hässleholms kommun satsar långsiktigt och vill väcka ungdomars intresse för innovation i tidig ålder.

Blixtlåset är en uppfinnartävling för gymnasieelever, där Hässleholms Tekniska skola medverkar för femte året i rad. Det är ett samarbete mellan Siemens, Teknikcollege Sverige, T-konventet och ett antal gymnasieskolor runt om i landet. Tävlingen är en mötesplats för alla inom gymnasiesverige som vill satsa på idéburet lärande genom kreativa och utvecklande projekt. Blixtlåset har fyra regionala deltävlingar och i år har Hässleholms kommun fått äran att vara värd för regionfinalen syd. De fem första lagen som vinner regionfinalen i Hässleholm går vidare till riksfinalen som går av stapeln i Stockholm på Tekniska Museet den 23 mars.


Hässleholms kommun ser Blixtlåset som en långsiktig satsning i att väcka ungdomars intresse för innovation. Projektet Framtidens Teknikutbildningar och Teknikcollege …Hässleholm nästa är värdar för Blixtlåset och vill ge gymnasieelever utlopp för sin kreativitet och uppfinningsförmåga. De hoppas på att tävlingen ska locka fram allt från enkla vardagsprodukter till komplicerade tekniska lösningar. Ambitionen är att bygga ett nätverk mellan näringslivet och unga entreprenörer i Hässleholm.


- Genom att låta elever prova på, se och höra hoppas vi kunna inspirera och väcka deras intresse för industriteknikbranscherna. Genom projektet Framtidens Teknikutbildningar och Teknikcollege har vi möjligheten att arbeta långsiktigt mot arbetsmarknadens behov tillsammans med företag i regionen berättar Carina Lengbrant Malmberg, Samordnare Teknikcollege.

 

Parallellt med Blixtlåset arrangeras även en teknikmässa för elever i årskurs 6 under förmiddagen. Mässan är framtagen för att eleverna ska inspireras och prova på olika tekniska stationer som till exempel svetssimulator, Sphero, Rubiks kub, Beetbot/Bluebot och 3D-modellering.


Tävlingsdagen består av en mässa, jurypresentation och ett finalpass där vinnarna koras av juryn som består av representanter från näringslivet, universitet och skolvärlden.


För mer information kontakta:


Carina Lengbrant Malmberg, Samordnare Teknikcollege Tel 0709-717059, carina.lengbrant.malmberg@hassleholm.se

Teknikcollege & Blixtlåset