Hässleholms kommun

Besöksadress

Hässleholms kommun

Stadshuset, Nytorget 1
Hässleholm

Växel: 0451-26 70 00

 

Postadress

Hässleholms kommun


281 80 Hässleholm

  • Ingen giltig användare vald.
  • Ingen giltig användare vald.

Publicerad 2016-07-14 av Ludvig Einarsson

Är pressfriheten hotad i dagens Europa?

Enligt organisationen Reportrar utan gränser är pressfriheten hotad i dagen Europa. Detta slås fast när organisationen på årlig basis presenterar sitt pressfrihetsindex där de har granskat 180 länder och har kartlagt möjligheten för fria medier.

De redovisar hur attackerna på pressfriheten har intensifierats under det gångna året. Ideologiska strömningar, regeringar och privata intressen anses försöka tysta det fria ordet. Den negativa utvecklingen som skett i EU och som gör att den europeiska modellen måste anses hotad lyfts också fram. Lagar om massövervakning och antiterrorism anses ha minskat friheten och inneburit stora svårigheter för journalister att kunna garantera sina källor full anonymitet.

EU-medlemslandet Polen störtdyker i pressfrihetsindex från en 18:e plats i världen till plats 47. De nordiska länderna ligger dock kvar i topp.

Som svar på denna utveckling föreslår Günther H. Oettinger, EU-kommissionär med ansvar för media- och digitala frågor, att EU skärper kraven när det gäller medietillsynsmyndigheternas oberoende. Han anser också att vi behöver mer debatt om mediefriheten och särskilt i de EU-länder som har mest problem med pressfriheten (enligt pressfrihetsindex 2016: Bulgarien, Grekland, Italien, Ungern, Kroatien, Rumänien och Polen).


Läs mer här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

(c) European Union